Rijk van Nijmegen

Schaamhaar in busje: nieuwe verdachte in zaak vergismoord

De vermoorde Mehmet Kilicsoy
De vermoorde Mehmet Kilicsoy © Persbureau Heitink / Opsporing Verzocht
ARNHEM - Justitie heeft een nieuwe verdachte toegevoegd aan de groep die terechtstaat voor de vergismoord op Mehmet Kiliçsoy in Beuningen. Het gaat om een 21-jarige Amsterdammer van wie 'mogelijk' een schaamhaar is gevonden op een van de stoelen van de Volkswagen Transporter die is gebruikt bij deze liquidatie. Dinsdag en woensdag staat hij samen met een groep verdachten voor de rechter bij een voorbereidende zitting.
De nieuwe verdachte, Jurvin M., is op 20 april aangehouden in de cel, aangezien hij ook in een ander moordonderzoek verdachte is: de liquidatie op drugshandelaar Rachid Kotar in Amstelveen, eind 2019. Een moord die door justitie wordt toegeschreven aan het milieu rondom topcrimineel Ridouan Taghi.

'Geen honderd procent bewijs'

M. komt bij de onderzoekers in beeld omdat hij samen met een van de verdachten betrokken is bij het oppikken van een van de auto's die gebruikt zijn ter voorbereiding op het moordplan. Maar ook zou er dus een schaamhaar zijn gevonden op de rugleuning van de Volkswagen Transporter die gebruikt is bij de daadwerkelijke uitvoering; de dodelijke schietpartij op 6 juli 2020 in Beuningen.
Het DNA uit deze haar is te herleiden naar de verdachte. Maar het is geen honderd procent bewijs, zo hebben forensisch experts genoteerd. Het zou ook om 'een familielid' van deze verdachte kunnen gaan.

Beoogde doelwit nog altijd onduidelijk

De 49-jarige Mehmet Kilicsoy werd in Beuningen op klaarlichte dag doodgeschoten. Het rechercheteam is tot de conclusie gekomen dat alles erop wijst dat de daders zich hebben vergist en dat Mehmet een onschuldig slachtoffer is.
Tot nu toe is niet helder geworden wie wel het beoogde doelwit was. Er werden eerder al zeven verdachten aangehouden voor enige betrokkenheid bij de zaak. Van hen zitten er nog zes vast. Daarnaast werden er ook al drie mensen opgepakt die auto’s gestolen zouden hebben die bij de aanslag gebruikt zijn.

Verdachten betrokken bij veel grote strafzaken

De rechtbank in Arnhem heeft anderhalve dag nodig voor de pro-formazittingen van alle verdachten in deze zaak. Wat opvalt is hoeveel van de verdachten ook betrokken zijn bij andere zware strafzaken. De nieuwste verdachte is dus ook verdachte in een zware Taghi-zaak in Amsterdam.
En de verdachte die door justitie als 'moordmakelaar' in het onderzoek naar de dood van Kiliçoy wordt gezien - Jomairo D. - hoorde dinsdag in Arnhem dat justitie hem ook gaat vervolgen voor het voorbereiden van een moordpoging op een Amsterdamse crimineel in 2020: Anis B. Een man wiens vriendin Ayla Mintjens uiteindelijk dat jaar slachtoffer zou worden van een dodelijke aanslag.
Daarnaast zit deze Jomairo naast Kiliçoy ook al vast voor een moordpoging in Tienhoven, ook in 2020. En mogelijk zal hem ook het aansturen van een groep aanslagplegers in Rotterdam hem ten laste gelegd worden, zo maakte de officier van justitie bekend.
Veel van het bewijs halen politie en justitie uit versleutelde telefoons die gevonden zijn bij de verdachten.