Rivierengebied

Coalitie-kandidaat GroenLinks verliest zetel in Tiel

Ünal Sözen verliet de Tielse fractie van GroenLinks
Ünal Sözen verliet de Tielse fractie van GroenLinks © Omroep Gelderland
TIEL - GroenLinks in Tiel gaat verder met twee zetels. Oudgediende Ünal Sözen verlaat de fractie. De partij meldt dat er sprake is van onverenigbare verschillen en een onwerkbare situatie. Volgens formateur Ed Goossens heeft de ontwikkeling geen gevolgen voor de beoogde coalitie in Tiel.
Die coalitie bestaat uit PvdB, PvdA, VVD, GroenLinks en ProTiel. Op dit moment wordt er geschreven aan het coalitieakkoord. Formateur Ed Goossens verwacht nog wel tot eind mei nodig te hebben om het akkoord te voltooien.
"Het ziet er op dit moment niet naar uit dat de ontwikkelingen bij GroenLinks gevolgen hebben voor de coalitie", zegt hij. "De onderhandelingen gaan gewoon door. In het algemeen is het wel spijtig; een vorm van versnippering die de gemeente niet ten goede komt."

Wethouder worden

Sözen was in de afgelopen periode raadslid voor GroenLinks en daarvoor lid van Provinciale Staten van Gelderland voor de partij. Hij maakte er in de aanloop naar de verkiezingen geen geheim van dat hij in Tiel wethouder wilde worden. In een verklaring laat de politicus weten dat hij zijn zetel houdt en verder gaat als groep Sözen.
In de verklaring stelt de Tielenaar dat hij met veel pijn en moeite tot de beslissing is gekomen om afscheid te nemen. "Ik heb de laatste negen maanden helaas moeten ervaren dat er discussie ging ontstaan over mijn persoon en mijn ambitie om wethouder te worden en dat het sociale, de menselijke maat en groen niet meer in balans waren", aldus Sözen. "Het werd mij in toenemende mate ontzegd om mij bezig te houden met de vraagstukken waar de gemeente voor staat. Blijkbaar stond mijn aanwezigheid de ambities van anderen in de weg."

Kandidaat geselecteerd

GroenLinks won een extra zetel bij de verkiezingen en kwam zo op drie. De partij levert een wethouder voor het nieuwe college. Deze kandidaat is inmiddels via een externe procedure geselecteerd, meldt de formateur.
Op de website hebben de GroenLinksfractie en het bestuur een korte verklaring geplaatst: 'Er is sprake van onverenigbare verschillen en een onwerkbare situatie. We willen hem bedanken voor zijn inzet. We wensen hem succes met zijn nieuwe wegen', luidt deze. Fractievoorzitter Maureen Klijn wil geen verdere reactie geven op het vertrek van Sözen.