Achterhoek

Verboden voor wolven: onbekenden hangen ludieke borden op

De wolf wordt niet door iedereen met open armen ontvangen.
De wolf wordt niet door iedereen met open armen ontvangen. © Ron Rensink
WINTERSWIJK - Er zijn meerdere exemplaren te vinden in de regio rondom Winterswijk: verbodsborden met daarop een wolvenkop. Niet iedereen in de Achterhoek is blij met het dier. Hoe serieus is dit protest? En wie heeft de borden opgehangen?
De afgelopen week is er meerdere malen een wolf gespot in de Achterhoek. In Zelhem zagen verschillende mensen het wilde dier in levende lijve en ook in Noordijk is het beest gespot. De wijkagent van Winterswijk plaatste maandag een video van het roofdier in Winterswijk op Twitter. Nu blijkt uit het verschijnen van de borden dat in ieder geval een iemand niet zo vrolijk wordt van de Achterhoekse wolf.

'Natuurlijk proces'

De Winterswijkse burgemeester Joris Bengevoord heeft de borden ook gezien. Weet hij wie ze geplaatst heeft? "Ik heb geen idee", zegt hij. "Maar ik kan me de zorgen van de mensen achter de actie voorstellen. Maar we hebben regelingen voor de eventuele schade die de wolf aanricht. Dat geldt ook voor gebieden waar de wolf niet officieel gevestigd is, zoals in de Achterhoek."
De burgemeester denkt niet dat de wolf zich veel van de borden zal aantrekken. "De wolf trekt terug naar Nederland. Dat is een natuurlijk proces en dus houd je het niet tegen. Dat neemt niet weg dat ik de zorgen begrijp. Ik benadruk dan ook dat er regelingen bestaan voor eventuele schade door wolven en roep mensen op het bij de instanties te melden als ze het dier zien."

'Meer mensen in de bossen'

De borden zijn ook Jurgen Hijink van de Wildbeheereenheid Winterswijk niet ontgaan. Hij begint te lachen als ernaar gevraagd wordt. "Ik weet niet wie het gedaan heeft", reageert hij. "Maar ik vind het wel ludiek."
Hij verbaast zich niet over de borden. "Er zijn nu veel beelden van de wolf in de Achterhoek, dus is er protest. Het hoort allemaal bij het fenomeen rondom de wolf."
Hijink maakt zich ook geen zorgen. "De wolf trekt in deze tijd van het jaar. Ook wordt er nu gras gemaaid in de weilanden en dan komen er wel eens dieren onder de maaier. Het kan best zijn dat er daarom meer te vreten is voor de wolf. Bovendien is het mooi weer. Dan zijn er meer mensen in de bossen en is de kans groter dat ze een wolf tegenkomen. Dat zorgt voor onrust en dat is niet zo gek."
Ook in Ratum is niet iedereen blij met het roofdier.
Ook in Ratum is niet iedereen blij met het roofdier. © Ron Rensink
Wolvenkenner Glenn Lelieveld van de Zoogdiervereniging liet eerder al weten het helemaal niet uit te sluiten dat de Achterhoek wolvengebied wordt. “Een bosje om te schuilen voor mensen en een hoop reeën. Veel meer hebben wolven niet nodig. En dat is er allemaal zat in de Achterhoek", stelt hij.
Ik zou niet weten waar een roedel zou moeten verblijven in de Achterhoek
Hijink denkt niet dat het zo'n vaart zal lopen. "Als de wolf ergens blijft, komt er een roedel. En ik zou niet weten waar die roedel zou moeten verblijven in de Achterhoek. We hebben hier niet van die grote, afgelegen bossen zoals op de Veluwe en in Brabant. Ik denk wel dat er wolven blijven rondtrekken. Er zitten roedels in Duitse bossen en binnen een halve dag kan een jonge wolf vanaf daar hier komen. Dus ik denk dat ze wel langskomen, maar ze blijven volgens mij niet."
Ook over de trekkende wolven zit Hijink niet in. "Er zit hier veel wild, dus het zal we loslopen. Al kan ik me wel voorstellen dat een schapen- of geitenboer zich toch zorgen maakt."

'Niet zo spannend'

Een melkveehouder zei eerder tegen mediapartner REGIO8 dat hij niet zo blij is met de wolf. Ook op de Facebookpagina van REGIO8 reageren wat mensen die zich wel zorgen maken en zeggen dat het dier niet in Nederland hoort. Maar de meesten reageren vooral nuchter en met humor.
"Ik denk dat de meeste mensen in Winterswijk het voor kennisgeving aannemen", verwacht Hijink dan ook. "De meesten vinden het niet zo spannend. Tot het een keer fout gaat natuurlijk en er echt veel schapen worden doodgebeten. Dan komt er misschien weerstand, dat zie je elders ook."
Hijink denkt dus dat de borden vooral ludiek zijn. Wat vindt burgemeester Bengevoord? "Ik denk inderdaad dat er iets ludieks bij zit, ja."
De foto's van de borden zijn gemaakt door de Winterswijkse fotograaf Ron Rensink. "In de regio waar de wolf gespot zou zijn", legt hij uit. Hij heeft ook wel een idee waar de borden vandaan komen. "Ik verwacht dat buurtbewoners het gedaan hebben."
Zo blijft onduidelijk wie er achter de actie zit. Ben jij of ken jij de persoon achter de borden? Neem dan contact met ons op.

Zie ook: