Arnhem en omstreken

Iconische Arnhemse trolleybussen dreigen verloren te gaan

Dennis de Lang bij de iconische bussen
Dennis de Lang bij de iconische bussen © Omroep Gelderland
ARNHEM - Hun onderdak in de voormalige steenfabriek in Meinerswijk dreigen ze kwijt te raken omdat er al jaren plannen zijn voor woningbouw. De Stichting Trolleymaterieel Arnhem kent onzekere tijden. Ze hebben net hun collectie uitgebreid met twee trolleybussen die kort geleden uit dienst zijn gegaan. Maar het onderhoud kost veel geld en dat is er niet.
Zeven trolleybussen staan in de hal van de voormalige steenfabriek. Zwarte strepen op de betonvloer zijn de getuige van een vastgelopen remsysteem van een bus uit de collectie. Dennis de Lang is beheerder van de voertuigen namens de Stichting Trolleymaterieel Arnhem.
In onderstaande video vertelt De Lang over zijn passie en waarom hij zich zorgen maakt:
Iconische Arnhemse trolleybussen dreigen verloren te gaan
"Wij zijn afhankelijk van huisvesting, daarbij vrees ik dat dat moeilijk kan worden. Het mooiste zou zijn als we daarover zo snel mogelijk duidelijkheid krijgen", klinkt het bezorgd. Hun nieuwste aanwinst, is de laatste in Nederland geproduceerde trolleybus. "Die dreigt zomaar verloren te gaan. Het is een stuk Arnhems historisch erfgoed. Dat moet bewaard blijven", aldus De Lang.

Buiten ligt roest op de loer

Twee problemen houden de stichting in haar greep. Als de bouw van een nieuwe wijk doorgaat, staat de stichting op straat met de zo herkenbare en iconische stadsbussen. "Als ze buiten staan, gaan ze roesten en snel in staat achteruit. Dan leveren ze na een poosje nog oud ijzerprijs op en gaan ze verloren. Wij hopen dat dat niet gebeurt."
Al jaren wordt er gesteggeld over het stuk Arnhem-Zuid dat naast de Nelson Mandelabrug ligt. In 2016 werd er zelfs een volksraadpleging gehouden. Een meerderheid stemde voor de plannen om er een woonwijk te bouwen. Maar klachtprocedures en bezwaarschriften weten tot nu toe de plannen tot uitstel te dwingen. Maar hoelang nog en is er dan nog een toekomst voor de stichting die historisch Arnhems erfgoed onderhoudt? Het antwoord heeft De Lang niet. "Ik maak mij daar wel ernstig zorgen over."

‘Zoveel geld hebben we nodig’

Tienduizend euro en een onderdak voor negen grote bussen. Dat is wat de stichting nodig heeft en waarvoor ze de hulp van het publiek inroept.
"Met tienduizend euro kun je al heel wat onderhoud plegen. Dat is voor de korte termijn een heel welkom bedrag. Maar daarbij komen de zorgen om onze verblijfplaats ook nog. Ik hoop dat mensen met ons eens zijn, dat dit materiaal behouden moet blijven en ze een donatie doen."