Noord-Veluwe

Burgemeester wil vader met vier kinderen op straat zetten: 'Stevig signaal afgeven'

De burgemeester wil de woning sluiten omdat er drugs zou worden gedeald.
De burgemeester wil de woning sluiten omdat er drugs zou worden gedeald. © ANP (ter illustratie)
HARDERWIJK - Een gezin van vijf personen komt, als het aan de gemeente Harderwijk ligt, alsnog twee maanden op straat te staan vanwege drugsvondst in het huis waarin zij wonen. Eerder werd burgemeester Harm-Jan van Schaik teruggefloten door de Raad van State omdat hij de omstandigheden van de familie niet goed had overwogen. Toch blijft de gemeente bij haar standpunt. “Om een stevig signaal af te geven, moet de woning gewoon dicht.”
Dat betoogde de advocaat van de burgemeester maandag opnieuw bij de Raad van State (RvS).
In het huis aan de Johan de Wittlaan woont een vader, samen met vier kinderen. In de woning is in 2019 drugs gevonden. Twee zoons werden anderhalf jaar terug veroordeeld voor het dealen in cocaïne. Ze kregen gevangenisstraffen van 4 en 3,5 jaar. Ook moesten ze hun winst van bijna 200.000 euro terugbetalen aan de Staat. De drugshandel was volgens de rechter voor hen geen bijzaak, maar een dagbesteding en inkomstenbron. De rechtbank sprak van een 'way of life'.

'Familiair drugscircuit'

Burgemeester Van Schaik vindt de celstraffen van de zoons niet genoeg. Volgens anonieme bronnen uit de buurt blijkt dat er ook na de drugsvondst nog geregeld in het huis gedeald is, in ieder geval tot begin 2021. Daarom moet de woning alsnog dicht. De burgemeester is de familie tegemoet gekomen door het huis in plaats van zes maanden, maar twee maanden te willen sluiten.
Het huis staat in de Johan de Wittlaan in Harderwijk.
Het huis staat in de Johan de Wittlaan in Harderwijk. © Google Street View
De gemeenteadvocaat stelt dat er sprake is van een ‘familiair drugscircuit’, “omdat het handelen in verdovende middelen nadat de oudere zonen zijn opgepakt, is doorgegaan.” Eén van de andere zonen zou daarvoor verantwoordelijk zijn, met medeweten van een andere dochter en de vader van het gezin. “Er moet een krachtig signaal afgegeven dat dit niet kan.”

‘Veel leed bij familie’

De familie kwam vandaag samen met hun advocaat naar de zitting toe. De raadsman veegt het verhaal van de gemeente de prullenbak in. “Meneer de rechter, er is niks van waar. Eén van de kinderen wordt vaak van de weg geplukt door de politie, maar telkens wordt er geen drugs of geld bij hem gevonden. Daarnaast baseert de gemeente haar besluit op anonieme bronnen. In niets kunnen we controleren of dat ook echt zo is. Als de aanwijzingen zo hardnekkig zouden zijn, dan had justitie een onderzoek kunnen starten, maar dat is niet gebeurd.”
Volgens de advocaat heeft de familie al drie jaar veel last van de mogelijke sluiting van hun woning. “Wel dicht, niet dicht, er is bij deze familie veel leed.” De advocaat wil dan ook dat de sluiting van de woning van tafel gaat, zodat de familie rust krijgt en weet waar ze aan toe zijn. Het feit dat de familie op de zitting aanwezig is, toont volgens hem de bereidheid aan de zaak te willen afsluiten.

'Is het nog wel een geschikt middel?'

Ook de rechter vraagt zich af of de sluiting van twee maanden na drie jaar nog wel zin heeft. “De twee veroordeelde broers wonen er niet meer en het is ruim een jaar geleden dat de laatste meldingen van drugshandel zijn binnengekomen. Is het nog wel een geschikt middel?”
“Ja”, antwoordt de advocaat van de gemeente volmondig. Volgens hem zijn er dingen gebeurd die niet door de beugel kunnen. Dat er na drie jaar nog steeds geen duidelijkheid is, komt omdat de zaak lang heeft stilgelegen bij de RvS. Het kan volgens hem niet zo zijn, dat wanneer je maar door procedeert en het lang duurt, een straf vanzelf van tafel verdwijnt.
Daarnaast is er volgens hem een groot risico op herhaling, blijkt uit het feit dat de familie door zou zijn gegaan met de handel. “Twee maanden sluiten vinden wij een krachtig en passend middel om ervoor te zorgen dat de druggerelateerde feiten in de woning stoppen.”
Wanneer de uitspraak is, is nog niet bekend.