Stedendriehoek

Mag je iemand uit je auto zetten op de snelweg? 'Het is levensgevaarlijk'

Volgens getuigen stond de lifter op de rijbaan.
Volgens getuigen stond de lifter op de rijbaan. © Luciano de Graaf
UGCHELEN - De politie plukte zondag een man van de A1 die op de snelweg probeerde te liften. Volgens de Almeloër was hij door zijn vriendin uit de auto gezet. De situatie én de boete van 390 euro die de man kreeg, doen veel stof opwaaien op sociale media. Waarom kreeg die man een boete en zijn vriendin niet? We leggen het uit.
"Ze hadden de rekening door moeten sturen naar zijn vriendin. Zij is ook verantwoordelijk voor dit gevaar op de snelweg." Dat is één van de reacties op Facebook. Dat de situatie gevaarlijk is, bevestigt ook Ingrid Wetser van Veilig Verkeer Nederland. "Het is niet voor niets verboden om op de snelweg te lopen."

Hoge snelheid

"Het is echt levensgevaarlijk. Op de snelweg hebben auto's een heel hoge snelheid, de weg is niet ingericht op voetgangers en als er iemand over de snelweg loopt, leidt dit automobilisten af", aldus Wetser
Ze verwijst naar het advies voor pech op de snelweg. "Als je auto kapot gaat, dan zeggen ze ook altijd: ga achter de vangrail staan, trek een veiligheidshesje aan of loop naar het dichtstbijzijnde pompstation."
De man kreeg dus niet voor niets een boete van 390 euro van de politie. Maar mag je iemand zomaar de auto uitzetten op de snelweg? Nee, dat mag niet. Niet per se omdat het niet netjes of onhandig is. Op de snelweg mag je niet onnodig stilstaan. Dat geldt ook voor de vluchtstrook. Tenzij het gaat om een noodgeval, moet je op de snelweg gewoon blijven rijden. Word je betrapt als je stil staat zonder reden? Ook dan krijg je een boete.

Kinderachtig

Op Facebook krijgt de vrouw bijval én kritiek. "Geniaal, die vrouw", schrijft Marina. Maar Desiree noemt de actie "kinderachtig".
Michel richt zich op Instagram liever op de actie van de man, die volgens getuigen niet op de vluchtstrook, maar op een rijbaan stond. "Heel dom van hem om de weg op te lopen. Ga dan de berm in. Als een automobilist hem doodrijdt, heeft diegene een trauma voor het leven."