Gelderse Vallei

Irma is al twaalf jaar vrijwilliger bij het Rode Kruis: 'Ik krijg er energie van'

Irma Ruiten is al jarenlang vrijwilliger bij het Rode Kruis.
Irma Ruiten is al jarenlang vrijwilliger bij het Rode Kruis. © Omroep Gelderland
EDE - Vandaag is het de internationale dag van het Rode Kruis. Een dag waarop wordt stilgestaan bij de vrijwilligers van de hulporganisatie en al het werk dat ze verzetten. Eén van deze vrijwilligers is Irma Ruiter, de Edese biedt al jarenlang hulp aan mensen in nood.
“Het is heel erg leuk en dankbaar werk. Je komt op veel verschillende plekken en je ontmoet ontzettend veel verschillende mensen. Het is fijn om andere mensen te helpen, ik krijg er heel veel energie van”, vertelt Irma Ruiter enthousiast.

Mensen helpen

Irma werkt al twaalf jaar als vrijwilliger bij het Rode Kruis. Per jaar zet ze zich gemiddeld zo’n 100 uur in. Ze helpt onder andere al jarenlang bij de Nijmeegse Vierdaagse en grote evenementen zoals de Zwarte Cross.
“Het is heel leuk om te zien dat mensen blij zijn als je ze hebt kunnen helpen. Maar ook als je ze niet hebt geholpen zijn al dankbaar dat je er gewoon bent. Mensen zeggen tijdens evenementen ook vaak: dankjewel, fijn dat jullie er waren.”

Indrukwekkende ervaringen

Het zijn niet alleen feestelijke gebeurtenissen waar ze zich met hart en ziel inzet voor anderen. Irma heeft ook geholpen tijdens de overstromingen afgelopen zomer in Limburg en de opvang van vluchtelingen in Kamp Heumensoord en Harskamp. “Dat is soms moeilijk en doet wel wat met me. Ik heb geleerd dat het belangrijk is dat je daar goed over kan praten met collega-hulpverleners om dat nare gevoel een plekje te geven.”
Eén van de situaties die Irma enorm heeft geraakt, is een ervaring met een gevluchte Oekraïense vrouw die werd opgevangen in Harskamp. “Er werd ’s ochtends gevraagd of wij als vrijwilligers van het Rode Kruis bij een vrouw langs wilden gaan die ’s nachts een paniekaanval had gehad. Zij had geen contact kunnen krijgen met haar dochter in Oekraïne. We zijn naar haar toegegaan om koffie voor haar te gaan halen.”

Nog niet stoppen

Het is niet alleen het verlenen van hulp, maar ook het contact met collega hulpverleners wat het vrijwilligerswerk voor Irma zo waardevol maakt. "We hebben in Ede een vaste groep en dat is heel leuk. Iedereen heeft de instelling om een ander te willen helpen, dus dat geeft al een soort van verbinding. Maar ik doe ook heel veel inzetten buiten Ede en dan kom je door de jaren heen ook van dezelfde mensen tegen en daar bouw je die band dan uiteindelijk ook mee op."
Irma is van plan nog lang door te gaan met haar vrijwilligerswerk bij het Rode Kruis. “Ik denk dat zolang ik nog alles wat ik moet kunnen goed kan uitvoeren, ik dit blijf doen.”