Liemers / Achterhoek

Youri zag windhoos razen: 'De slurf kwam ver boven de kerk uit'

Youri zag de windhoos vanaf de snelweg.
Youri zag de windhoos vanaf de snelweg. © Youri Witmer
'S-HEERENBERG - De windhoos die zaterdagmiddag over onze provincie trok, is gespot door Youri Witmer. Hij reed op de snelweg toen hij opeens 'een soort slurfachtige wolk' zag. Hij slaagde erin foto's te maken van het bijzondere tafereel.
De windhoos was volgens Weer.nl zichtbaar in de buurt van Wehl. Al denkt Youri dat de wervelwind meer in de buurt van 's-Heerenberg raasde. “We reden op de snelweg A3, langs de Immenhorstweg in Emmerik. We zagen de windhoos achter een dorpje wat in het noorden lag. Dat moet 's-Heerenberg geweest zijn.”

'Flinke slurf'

Toen hij de 'slurfachtige wolk' zag, dacht hij gelijk aan een windhoos. “Omdat ik er nog nooit één had gezien en vanwege de bomen, twijfelde ik. Toen we dichterbij kwamen was het in mijn optiek wel duidelijk. Het was een flinke slurf met een stofwolk die ver boven het kerkje uitkwam.”
De windhoos in de buurt van 's-Heerenberg.
De windhoos in de buurt van 's-Heerenberg. © Youri Witmer
Volgens meteoroloog Jordi Huirne was de windhoos zo'n vijf minuten goed zichtbaar. Waarschijnlijk hing die al langer in de lucht, maar werd het spektakel pas opgemerkt toen de windhoos de grond raakte en stof begon op te zuigen. Waarschijnlijk stof van een droge akker.
“Helaas verloor hij erg snel zijn kracht en loste hij op”, zegt Youri. Zover bekend veroorzaakte de windhoos geen schade.
Wat is een windhoos precies?

Een windhoos behoort volgens het KNMI tot de categorie gevaarlijke weersverschijnselen die zich in Nederland voordoen. Ze ontstaan in onweerswolken, de atmosfeer moet heel vochtig zijn. Ook is een flink temperatuurverschil nodig; op aarde moet het warm zijn, en in de hoge lucht koud. Daarnaast moet het waaien, en de windrichting moet op aarde anders zijn dan in de lucht. Zo ontstaat de draaikolk die bestaat uit enorm veel kleine druppeltjes. Door het voortbewegen van de wolk met slurf en al kan een schadespoor ontstaan van soms kilometers lengte.

Lichte windhozen komen volgens het KNMI in ons land vrijwel jaarlijks voor. Vorig jaar raasde er ook al een minitornado in de omgeving van 's-Heerenberg. Zware windhozen, ook wel een tornado genoemd, worden veel minder vaak waargenomen.

Zie ook: