Achterhoek

Karin en Jos wonen in een echt kasteel, neem hier een exclusief kijkje

Karin en Jos voor kasteel Vorden
Karin en Jos voor kasteel Vorden © Carlijn Strodijk
VORDEN - Ooit stond in Vorden een stoere middeleeuwse burcht. In de zestiende eeuw is het kasteel verbouwd tot een statig huis met twee zijvleugels aan weerszijde van een sierlijke traptoren. Bewoners Karin de Rouw en haar partner Jos Hoenen geven ons een exclusieve rondleiding.
Karin staat ons al op te wachten bij de brug over de slotgracht. Sinds 2005 is ze de kasteelvrouwe van Vorden. “Voor mij was het een bewuste keuze om in een kasteel te wonen. Als klein meisje droomde ik daar al van,” vertelt Karin.
Voor Jos, die ons ook komt begroeten, was dat anders. Hij leerde Karin kennen toen zij al een paar jaar op kasteel Vorden woonde. Jos is ondertussen ook verliefd op kasteel Vorden. “Naast mijn werk als diplomaat is dit een prachtige hobby.”
Hal van kasteel Vorden
Hal van kasteel Vorden © Carlijn Strodijk

Waterput voor een belegering

In de kelders vinden we de oudste sporen van kasteel Vorden. De eerste burcht stamt uit de veertiende eeuw. De heren van Vorden waren machtige ridders in het hertogdom Gelre. Hun wapen prijkt nog steeds op de luiken van het kasteel.
Achter de zijvleugels vinden we nog een vierkante toren. “Dit was de donjon van de middeleeuwse burcht,” legt Jos uit. “De waterput is hier ook nog te zien. Als het kasteel belegerd werd, konden de inwoners nog steeds vers drinkwater krijgen. Nog steeds kunnen we hier vers water oppompen.”
Kasteel Vorden was tot 2004 in gebruik als gemeentehuis. De nieuwe gemeente Bronckhorst betrok een nieuw gebouw in Hengelo en verkocht het kasteel aan een particuliere eigenaar. Karin de Rouw zet de deuren van het kasteel regelmatig open voor bezoekers. In het voorjaar en in de zomer kunnen bezoekers op verschillende dagen deelnemen aan een rondleiding onder begeleiding van een audiotoer. Karin en Jos hebben deze zelf ingesproken. Op zolder zijn drie gastenkamers die gezamenlijk gehuurd kunnen worden.

Bezoekers in je huis

Vanuit de donjon leidt een smalle trap in de dikke muren naar de grote zaal van kasteel Vorden. Echtparen kunnen elkaar hier het ja-woord geven. Via de hal komen we uit in de eetkamer. De tafel is netjes gedekt, maar Karin en Jos gebruiken hier zelden het avondmaal. “Bezoekers gaan hier regelmatig aan tafel zitten, maar dat is eigenlijk niet de bedoeling. Als je mensen toelaat in je huis gebeuren dat soort dingen.”
Jos probeert zich weinig aan te trekken van alle mensen in het huis. “Soms lig ik languit op de bank en dan komen er nog bezoekers binnen met een audiotour.”
Eetzaal van kasteel Vorden
Eetzaal van kasteel Vorden © Carlijn Strodijk

'Ik woon in een museum'

Op de eerste verdieping brengen Karin en Jos de meeste tijd door. Ook hier zijn bezoekers welkom. Zij mogen rondkijken in de grote woonkeuken, de bibliotheek, de zitkamer en zelfs in de slaapkamer. Daar staat een hemelbed uit de vijftiende eeuw. “Hier werd ik vanmorgen wakker,” lacht Jos. Het is een hemelbed uit een Spaans kasteel.”
De zitkamer is voor Karin en Jos het mooiste vertrek. Daar hangen schilderijen uit de kunstcollectie van Karin. “Ik woon in een museum, maar dat vind ik heerlijk. Het is ook een grote zorg om alles te onderhouden, maar dat heb ik er graag voor over. En ik laat het liefst zoveel mogelijk mensen meegenieten.”
Grote zaal van kasteel Vorden
Grote zaal van kasteel Vorden © Carlijn Strodijk
Ridders van Gelre is het geschiedenisplatform van Omroep Gelderland. We brengen het laatste nieuws over de Gelderse historie en organiseren elke zaterdagochtend een exclusieve rondleiding voor onze volgers op bijzondere locaties.