Noord-Veluwe / Achterhoek

Op Landgoed Staverden doolt de geest van Leonora (19)

Kasteel Staverden
Kasteel Staverden © Omroep Gelderland
ERMELO - In de kasteeltuin op Landgoed Staverden ben je 's nachts je leven niet zeker. Tenminste, als je gelooft in het verhaal van de 'Zwarte vrouwe van Staverden'. Na middernacht doolt de geest van Leonora van Barchem door de kasteeltuin. Leonora heeft daadwerkelijk op het kasteel gewoond en overleed in 1353 op 19-jarige leeftijd. Waarom maakt ze 's nachts de kasteeltuin onveilig?
De legende over de Zwarte vrouwe van Staverden wordt op de Veluwe al vele jaren verteld. Het gaat over de jonge adellijke vrouw Leonora die tot over haar oren verliefd is op Herman. De ouders van Leonora willen dat ze trouwt met een andere man, Zweder van Wisch. Leonora haat hem, maar op het sterfbed van haar moeder stemt ze toch in met het huwelijk.

Vluchten naar de Achterhoek

De liefde voor Herman blijkt zo groot dat Leonara besluit te vluchten naar Kasteel Wildenborch in Vorden. Niet veel later wordt het Achterhoekse kasteel belegerd door een helper van Zweder en dreigt ze alsnog te moeten trouwen met de man aan wie ze zo'n hekel heeft. Gelukkig komt haar geliefde Herman haar redden. Ze trouwen en blijven samen op de Wildenborch wonen.
Een romantisch verhaal tot zover, maar het loopt helaas niet goed af:
Zweder zint op wraak en als Herman op jacht is, wordt hij door Zweder met een speer gedood. Zweder van Wisch eist het kasteel en 'zijn vrouw' Leonora op. Met een gebroken hart slaat Leonora na de begrafenis van haar geliefde op de vlucht. Ze zwerft dagenlang over de Veluwe en zoekt uiteindelijk onderdak bij haar stiefmoeder op Staverden. Hier wordt de jonge vrouw liefdevol opgevangen.
Het mag niet baten. Leonora kwijnt weg en overlijdt op 19-jarige leeftijd. Onder een boom achter het slot is ze begraven.

Gedenksteen op een eiland

Op een klein eiland aan de rand van de kasteeltuin ligt een gedenksteen met het opschrift 'Leonora 1353'. Het is een herinnering aan de jonge vrouw die dat jaar stierf aan liefdesverdriet.
De gedenksteen is bewust op een eiland geplaatst, vertelt boswachter Roy Mes van Geldersch Landschap en Kasteelen. "Geesten zijn bang zijn voor water, waardoor wordt voorkomen dat de geest van Leonora gaat ronddolen over het landgoed."
Leonora's Poll
Leonora's Poll © Omroep Gelderland
Ondanks die maatregel blijft het verhaal de ronde doen dat je na middernacht in de kasteeltuin van landgoed Staverden je leven niet zeker bent. Wie goed luistert, hoort de Zwarte vrouwe van Staverden huilen...