Noord-Veluwe

Wie een moestuin wil, moet soms heel lang wachten

Je moet vaak lang wachten op een volkstuin.
Je moet vaak lang wachten op een volkstuin. © ANP
APELDOORN - Veel prijzen stijgen, zo ook van groentes. Wat kan je hier tegen doen? Zelf groentes verbouwen. Maar het duurt soms lang voordat je terecht kunt voor een eigen tuin bij een volkstuinvereniging. Dit blijkt uit een rondgang van Omroep Gelderland.
Bij de meeste volkstuinverenigingen zijn wachtlijsten. Eén van de verenigingen die hiermee te maken heeft is Apeldoorn-Zuid.
"In de 45 jaar die we bestaan, zijn er nog nooit zoveel aanmeldingen geweest als sinds corona", zegt voorzitter Wim de Boer, die met de vereniging zelfs een stop heeft gezet op de wachtlijsten. Er kunnen dus geen mensen meer bijkomen. "De langst wachtende op de lijst staat er al sinds augustus 2020 op."
Het is nog niet zo makkelijk om zelf groenten te kweken:
Wie een moestuin wil, moet soms heel lang wachten
Bij volkstuinvereniging Arnhem-Zuid is ook nog steeds een wachtlijst. Wel is die korter geworden in vergelijking met coronatijd. Voorzitter Martin Vernes: "Toen stonden er 25 mensen op. Tegenwoordig zijn dit er nog zo'n tien, vijftien."

Gezonder

Vooral in coronatijd stroomde de mailbox van Apeldoorn-Zuid vol met aanmeldingen. De Boer heeft hier een verklaring voor. "Iedereen wilde niet opgesloten zitten, maar lekker in de natuur bezig zijn."
Monique Smit, secretaresse van volkstuinvereniging Eerbeek, weet nog een andere reden waarom de animo voor tuinen is toegenomen. "Wat ook meespeelt is dat groentes uit de tuin gezonder zijn dan in de supermarkt. In de supermarkt is het bespoten."

Geen grotere vraag naar zaaisels

Bij de Intratuin in Duiven merken ze geen grotere vraag naar tuinproducten zoals zaaisels, als gevolg van de populariteit voor een eigen moestuin. "Zelf kweken en oogsten is een hype van de laatste jaren en niet vanaf corona. Het gebeurt niet meer alleen op de boerderij, maar ook op het balkon met een vierkante meter moestuintje."

Tuin vrij

Een uitzondering op de verenigingen met wachtlijsten is volkstuinvereniging Vorden. In coronatijd was er nog wel een wachtlijst, maar daarna niet meer. "We hebben nu zelfs nog anderhalve tuin vrij", vertelt secretaresse Wilma Koopman.
"Een aantal mensen die in coronatijd een tuin had genomen, is er ondertussen mee gestopt. Naar zo'n tuin moet je regelmatig voor onderhoud. Tegenwoordig hebben mensen weer andere dingen die ze kunnen doen."