Gelderse Vallei / Rivierengebied

'Onrust over huurverhoging was jaren niet zo groot'

Door de hoge energieprijzen is er extra veel onrust over huurverhogingen dit jaar
Door de hoge energieprijzen is er extra veel onrust over huurverhogingen dit jaar © Pexels / Melike Benli
BARNEVELD - De onrust over de jaarlijks huurverhoging is in tijden niet zo groot geweest. Dat constateert de Woonbond. Vooral bij mensen in een niet goed geïsoleerde huurwoning die niet kunnen verduurzamen is de verontwaardiging groot, want zij krijgen er ook nog eens een hoge energierekening bovenop.
De huurdersvereniging Barneveld heeft al bezwaar aangetekend tegen de huurverhoging door de Woningstichting Barneveld.

Ongelijkheid in duurzaamheid in Barneveld

"Ik woon zelf in een prima geïsoleerde woning", zegt secretaris Mariel Jongbloed van de huurdersvereniging. "Mijn collega-bestuurslid Linda van Schoonhoven woont in een huis met een minder goed energielabel. We betalen allebei dezelfde huurverhoging. Dat vinden wij gewoon niet reëel."

Overbetuwse huurders: 'Een onoplosbare som'

Ook in Overbetuwe roert de huurdersvereniging zich. Ben Hendriks, secretaris van de huurdersvereniging Overbetuwe geeft aan dat de huurverhoging een onderdeel is van een onoplosbare som. "Het probleem van nu is dat de stijging in bijvoorbeeld je huur en het inkomen niet gelijk op gaan. Iedere huurstijging is een aanslag op je portemonnee. Als het zo doorgaat gaan mensen verzuipen."

Landelijk nog geen klachten

De landelijke Huurcommissie zegt juist nog geen toename te zien in het aantal mensen dat bezwaar maakt tegen de huurverhoging. "Dat komt waarschijnlijk omdat de huurverhoging voor de sociale huur pas op 1 juli ingaat", zegt een woordvoerder. Vanaf 1 juli 2022 mag de sociale huur met maximaal 2,3 procent verhoogd worden als de kale huur 300 euro per maand is. Voor de vrije sector huur is de maximale verhoging 3,3 procent.

Verhoging Heerde volgens Energielabel

Woningstichting Triada uit Heerde baseert de huurverhoging dit jaar op het energielabel. “We ontkomen niet aan een huurverhoging om onze woningen de komende jaren te kunnen verduurzamen. Maar we maken ons zorgen over de stijging van de woonlasten van onze huurders", zegt Jolanda van Loon, directeur-bestuurder van Triada.
"Door met name de explosief gestegen energieprijzen staat de betaalbaarheid onder druk. Wij hebben geen invloed op de energieprijs en zijn hiervoor ook niet verantwoordelijk. We gaan wel over de verduurzaming van de woningen waardoor de energiekosten van onze huurders deels bepaald worden, daarom baseren we de huurverhoging dit jaar op het energielabel.”