Gelderland

Ouders met handen in het haar door personeelstekorten in kinderopvang

Een jonge moeder brengt haar dochtertje naar de kinderopvang
Een jonge moeder brengt haar dochtertje naar de kinderopvang © ANP
NIJMEGEN - Steeds vaker kunnen ouders geen kinderopvang regelen vanwege personeelstekorten. Veel opvanglocaties moeten ouders afbellen, soms zelfs op het laatste moment.
"Ja, het is ook bij ons een probleem", zegt Ries van den Heuvel van SKAR over het personeelstekort. De kinderopvang heeft ruim 50 locaties in Arnhem, Lingewaard, Overbetuwe en Renkum. "Wij hebben wel eens tijdelijk een locatie dicht moeten houden."
SKAR probeert ouders zo vroeg mogelijk te informeren als ze geen opvang kunnen bieden. "Uiterlijk drie dagen van tevoren. Dat lukt, incidenten daar gelaten."

'We vissen in dezelfde vijver'

De vraag om kinderopvang groeit en het aantal medewerkers niet. Een probleem dat breder speelt, ook in het onderwijs. "En wij vissen natuurlijk ook in die vijver. We zijn er vanuit de brancheorganisatie ook wel over in gesprek, ook in Den Haag, want dit is een breed maatschappelijk probleem dat niet bij een individuele kinderopvangorganisatie moet liggen", zegt Van de Heuvel.
Om medewerkers aan zich te binden, krijgen ze meteen een vast contract. "En we bieden mensen ook ontwikkelingsmogelijkheden aan en scholing."

Moeilijk uit te leggen

Ook in Nijmegen concurreert de kinderopvang met het onderwijs. Ruben Krijnsen is regiodirecteur van Kinderopvang KION in Nijmegen Noord: "Met noodoplossingen kunnen we wel tijdelijk de grootste problemen opvangen, door bijvoorbeeld meer mensen in opleiding op de groep te zetten. Maar wat we natuurlijk nodig hebben, is gewoon meer instroom. Tijdens corona konden we die periodes van sluiting wel uitleggen, maar dat wordt nu moeilijker."
Daar komt nog bij dat in Nijmegen Noord de afgelopen jaren duizenden woningen zijn gebouwd. En de komend jaren komen daar nog eens duizenden bij. De wijk loopt daardoor vol met jonge gezinnen. "In de randgemeenten hebben we het goed op orde, maar in bijvoorbeeld de Waalsprong hebben we echt tekorten."

Tijdig aangeven

Gjalt Jellesma van ouderorganisatie BOINK ziet de problemen niet alleen meer in de grote steden. "Ook op het platteland kampt de kinderopvang met personeelstekorten. De oplossingen waar over wordt gesproken in Den Haag helpen niet, zoals de combinatiebaan waarbij mensen zowel in het onderwijs als in de bso werken. Want in het onderwijs verdien je gewoon meer."
Volgens Jellesma moet er uit noodzaak meer out of the box gedacht worden. "Plan bijvoorbeeld rondom je tekorten: geef liever tijdig aan dat je een dag in de week moet sluiten dan dat je mensen de avond van tevoren een appje stuurt met: morgen kan uw kind niet komen."