Rijk van Nijmegen

'Laf en lomp', zegt 4 en 5 mei Comité over vandalisme op begraafplaats

De bekladding op de begraafplaats in Nijmegen.
De bekladding op de begraafplaats in Nijmegen. © Omroep Gelderland
NIJMEGEN - De bekladdingen met graffiti van oorlogsgraven op begraafplaats Jonkerbos in Nijmegen hakt er goed in bij het 4 en 5 mei Comité Nijmegen. Dat het vandalisme uitgerekend op de dag van herdenking plaatsvindt, maakt de voorzitter boos.
"Ongeloof, een schok", is de eerste reactie van voorzitter Piet Timmermans. "Hoe zou dit overkomen op de familie van de Britse soldaten die hier begraven liggen? Het is laf en lomp. Een provocatieve boodschap, in het geheim aangebracht. Die soldaten zijn in het volle daglicht gesneuveld voor ons."
"Wat voor mensen zijn dit?", vraagt Timmermans zich hardop af, terwijl achter hem de vlag die halfstok hangt wappert. "Het is een hele domme manier om de actuele Oekraïense strijd en bevolking zwart proberen te maken. Afschuwelijk, die nazisymbolen. Ik hoop dat ze behoorlijk gestraft worden."
Schade herstellen
De politie is een onderzoek gestart om de daders op te sporen. Ondertussen wordt er geprobeerd de bekladdingen te verwijderen.
De schade op de grafstenen.
De schade op de grafstenen. Omroep Gelderland © Omroep Gelderland
"Medewerkers zijn ter plaatse om de boel terug te brengen naar de traditionele hoge standaard", laat een woordvoerder van de Commonwealth War Graves Commission (CWGC) weten, beheerder van het militaire graf. "We zijn geschokt door deze daad van vandalisme."