Rijk van Nijmegen / Gelderse Vallei

Voor het eerst sinds de oorlog gaat het Bevrijdingsvuur naar Duitsland

Het bevrijdingsvuur is ontstoken in Wageningen.
Het bevrijdingsvuur is ontstoken in Wageningen. © ANP
NIJMEGEN - Het Bevrijdingsvuur is vannacht ontstoken in Wageningen en dit jaar gaat het voor het eerste de Duitse grens over. Vanavond wordt het vuur daar door een Nederlands-Duitse estafetteteam naartoe gebracht en ontstoken.
Het is alweer zo'n drie jaar geleden dat het idee ontstond: waarom brengen we het Bevrijdingsvuur niet naar Duitsland, om ook zo de voormalige vijand te betrekken bij het feest der vrijheid?
"Met mijn vrouw was ik in 2019 bij een jubileum van de Sunset March over de Waal in Nijmegen toen daar de honorair consul van Nederland in Kleve sprak over 75 jaar vrijheid. Hij zei dat dat ook best een dingetje is in Duitsland, maar altijd wel een beetje ongemakkelijk", blikt Erik Olde terug. "Daarom bedacht ik dit idee met mijn vrouw: wij brengen altijd al het vuur van Wageningen naar Nijmegen. Waarom brengen we het vuur niet door naar Kleve?"
Kijk hier naar het aansteken van het bevrijdingsvuur:
Het bevrijdingsfestival werd aangestoken in Wageningen
Honorair consul Freddy Heinzel pakte het idee meteen enthousiast op: "Het is een mooi symbool om dit vuur een keer naar Duitsland te brengen. Het zou eigenlijk twee jaar geleden hebben plaatsgevonden, vanwege 75 jaar vrede. Door corona hebben we twee jaar moeten wachten. Dus nu is het eigenlijk 75 plus 2."

'Freiheitsfeuer'

De fakkel met het bevrijdingsvuur arriveerde vannacht al in Nijmegen en gaat vanmiddag, na een tussenstop bij het bevrijdingsfestival in het Hunnerpark, weer verder naar Kleve. Bij Kranenburg gaat het de Nederlands-Duitse grens over, als 'Freiheitsfeuer'. Een licht accentverschil: in Duitsland spreken ze niet van bevrijdingsvuur maar van vrijheidsvuur. Aan de grens voegen ook Duitse hardlopers zich bij het estafetteteam.
"Het is zeer bijzonder", zegt Heinzel over het gebeuren. "Dit vuur is nog nooit naar Duitsland gebracht, in al die 75 jaar dat dit al een traditie is. Dat het naar Kleve gaat, is ook heel bijzonder: het had ook Münster of Aken kunnen zijn. Maar hiermee komt tot uitdrukking hoe bestendig de grensoverschrijdende verhoudingen hier zijn en hoe lang die al bestaan. Het is geen toeval dat men juist hier op deze gedachte komt."

'Tijden veranderd'

Een rol voor Duitsland rondom de herdenking en viering van 4 en 5 mei ligt nog wel eens gevoelig in Nederland, maar een kritische noot heeft hij niet gehoord. "Ik had het wel verwacht. Dat was twintig of dertig jaar geleden wel anders, maar de tijden zijn veranderd."
Piet Timmermans, voorzitter van het Nijmeegse 4 en 5 mei comité, bevestigt dat. "We leven nu 75 jaar na de oorlog. Het is evident wat samenwerking en een vriendschappelijke relatie West-Europa heeft opgebracht. Het is schrijnend dat we nu weer met een zware oorlog leven, dat een van de overwinnaars van de Tweede Wereldoorlog nu zo dramatisch in de fout gaat. Des te meer reden om ons te blijven inzetten voor vrijheid."