Gelderland

Droogte baart waterschap zorgen, wat kunnen we verwachten?

De droogte houdt aan, ook in onze provincie ontstaan problemen.
De droogte houdt aan, ook in onze provincie ontstaan problemen. © ANP
ARNHEM - In delen van Noord-Brabant is een sproeiverbod van kracht vanwege de droogte van de afgelopen weken. De droogte houdt voorlopig aan en daarbij krijgen we te maken met hogere temperaturen. Wat betekent dat voor ons in Gelderland? Hoelang kunnen wij nog sproeien?
Waar Waterschap Brabantse Delta het eerste sproeiverbod van dit jaar instelt, blijven deze in Gelderland nog even uit. Maar Vanya Ginssel, woordvoerder van Waterschap Rijn en IJssel, uit zeker haar zorgen: "De verwachting is dat er tot half mei minder neerslag zal vallen dan normaal. Daardoor neemt het neerslagtekort sneller toe en zal er beginnende droogte ontstaan. Dus dan ontstaan de eerste problemen, maar wanneer deze situatie zo nijpend is dat we moeten gaan nadenken over een sproeiverbod, valt lastig te voorspellen."

Water raakt vanzelf op

Waterschap Rijn en IJssel heeft ter voorbereiding op de droogte afgelopen winter veel regenwater opgeslagen door middel van stuwen en schotten. Daarom hebben ze het watertekort tot nu toe kunnen uitstellen, maar zolang de regen niet gaat vallen, raakt het water vanzelf op. De hogere temperaturen zorgen daarbij voor een snellere verdamping van het water. "Ook komen we in een periode waarin er meer gewassen op het land komen, de blaadjes aan de bomen verschijnen en planten een groei doormaken. Dit leidt ertoe dat ze juist veel water nodig hebben om te overleven."
Waterschap Vallei en Veluwe maakt zich ook zorgen om deze ontwikkeling: "De toplaag van de bodem is overal droog, terwijl de gewasverdamping nog goed op gang moet komen." Aan de andere kant hebben de watergangen op dit moment nog voldoende water, en zijn er verspreid over het beheergebied extra peilen opgezet om water te sparen. "We monitoren de situatie continu en voeren om de twee weken een droogte-overleg. De situatie kan namelijk snel doorschieten als het droge weer echt lang aanhoudt, het is zaak om alert te blijven."

In het oosten is meer droogte, maar waarom?

Veel boerenbedrijven hebben de afgelopen zomers al te kampen gehad met grote droogte, wat vaak leidde tot een mislukte oogst. In het oosten van Gelderland ontstaan sneller problemen, wat volgens Vanya Ginssel te maken heeft met de ligging van het gebied: "We hebben hier maar twee grote rivieren en doordat wij op hogere zandgrond liggen loopt het water naar beneden en kunnen wij het niet pompen. Je bent afhankelijk van wat er uit Duitsland binnenkomt, maar dat stroomt ook door richting de Noordzee."

Stuwen verhogen en regentonnen aanschaffen

Met uitzicht op de aanhoudende droogte zal Waterschap Rijn en IJssel deze week hun stuwen nog 10 centimeter verhogen om extra water in het gebied vast te houden. Daarbij verzoeken ze mensen om zuinig met water om te gaan, een regenton aan te schaffen waardoor je regenwater kunt opvangen wanneer het valt en tegels uit de tuin te halen zodat regenwater in de grond belandt en daar vastgehouden wordt.

Zie ook: