Achterhoek

Muurschildering Tante Riek eerbetoon aan 'Winterswijkse Held'

WINTERSWIJK - De eerste van vijf muurschilderingen van een 'Winterswijkse Held', van de hand van kunstenaar Paul Wieggers, is woensdagmiddag gepresenteerd. Op de muur van de voormalige pastorie van het doopsgezind kerkje, op de hoek van de Markt en de Torenstraat, prijkt een afbeelding van Helena Theodora Kuipers-Rietberg, beter bekend als Tante Riek.
Tante Riek heeft in de Tweede Wereldoorlog in Winterswijk veel joodse mensen en bemanningen van geallieerde vliegtuigen geholpen bij het onderduiken, waardoor hun leven werd gered. Zij is zelf in 1944 in concentratiekamp Ravensbrück overleden.
Wethouder Henk Jan Tannemaat onthulde woensdagmiddag bij de muurschildering een bordje met een QR-code, die bezoekers op hun mobiele telefoon kunnen scannen zodat ze het levensverhaal van Tante Riek kunnen lezen.
Winterswijk staat met de muurschilderingen van vijf 'Winterswijkse Helden' stil bij de ‘Geboorte van Nederland 1572’. Naast Tante Riek maakt Wieggers nog muurschilderingen van Jan Willink (textielfabrikant en spoorwegpionier), Gerrit Komrij (schrijver), Freule van Dorth (overtuigd volger van Oranje tijdens de Franse Tijd en daarom ter dood gebracht in Winterswijk) en Piet Mondriaan (schilder).

'Sterke vrouw'

“Wij eren Tante Riek op deze plek als een van de vijf Helden van Winterswijk, omdat zij een verzetsheld is", zei wethouder Tannemaat. "Ze heeft in de 450-jarige geschiedenis van ons land een belangrijke rol gespeeld. De begrippen verbondenheid, verdraagzaamheid, verscheidenheid en vooral vrijheid, passen bij deze sterke, Winterswijkse vrouw.”
Kunstenaar Wieggers zegt bewust te hebben gekozen voor een 'nationaal symbool' als de Delftse vaas. "Maar dan met het vredesteken als blauwe opdruk", zegt Wieggers. "Ze heeft als verzetsheldin zóveel betekend, niet alleen voor Winterswijk, ook landelijk. De harten op stelen symboliseren dat ze veel hart voor de medemens had."

NSB-dorp

Wieggers wees ook op de reputatie van Winterswijk als NSB-dorp: "Je had in Winterswijk nazisympathie, zoals in meer plaatsen, en onder die druk iets doen vergt veel moed. De rechtopstaande bladeren symboliseren de mensen bij wie het onderduiken is gelukt, de verwelkte de mensen waarbij het misging. Inclusief zij zelf, want ze werd afgevoerd naar Ravensbrück waar ze is overleden."
Er wordt nog gezocht nog naar geschikte muren voor de volgende schilderingen. "De gemeente is er mee bezig, de volgende wordt Piet Mondriaan. Dat weet ik wel", aldus Wieggers.