Rijk van Nijmegen

Oorlogsgraven beklad met hakenkruizen en Oekraïense vlaggen

Begraafplaats Jonkerbos beklad.
Begraafplaats Jonkerbos beklad. © Omroep Gelderland
NIJMEGEN - Onbekenden hebben in de nacht van 3 op 4 mei oorlogsbegraafplaats Jonkerbos in Nijmegen beklad. De begraafplaats is nu afgesloten.
Op de ingangspoort van de oorlogsbegraafplaats zijn onder andere hakenkruizen en Oekraïense vlaggen te zien. Verder op de begraafplaats zijn ook de graven zelf beklad. Er staan teksten als 'Fuck Russia' en 'Fuck Putin' op.
Eén van de beheerders van de begraafplaats trof de bekladdingen woensdag aan. De beheerders zijn dan ook aangeslagen.
Bekijk hier de bekladdingen:
De oorlogsgraven in Nijmegen zijn beklad.

Begraafplaats afgesloten

Na komst van de politie is de begraafplaats helemaal afgesloten. Niemand mag er nog in, wel komen er regelmatig mensen voorbij om filmpjes of foto's te maken.
Kijk hier hoe de hekken geplaatst worden
Kijk hier hoe de hekken geplaatst worden © Omroep Gelderland
Er hangen geen camera's op de begraafplaats, dus er zijn geen beelden van een mogelijke dader. De politie is wel ter plaatse om onderzoek te doen.

Schoonmaken lastig

In eerste instantie wilde men de graven zo snel mogelijk schoon laten spuiten door de DAR. Maar dat is nog niet zo eenvoudig. Het is een zeer zachte steen en de beheerders moeten precies aangeven hoe het schoongemaakt kan worden.
Dat het lastig kan worden, bleek ook al in 1993. Toen werden de graven ook al eens beklad met hakenkruizen. Daarvoor zijn destijds drie mannen opgepakt, die tot maandenlange celstraffen werden veroordeeld. Het schoonmaken van de begraafplaats vergde toen maanden werk.

Gesneuvelde militairen

Oorlogsbegraafplaats Jonkerbos valt onder het beheer van de Commonwealth War Graves. Er liggen 1642 militairen begraven die tussen 3 september 1939 en 5 mei 1945 op Nederlands grondgebied zijn gesneuveld.