Gelderland

De zomer begint al snel, 25 graden en meer in aantocht

De zomer komt eraan.
De zomer komt eraan. © ANP
ARNHEM - Niets is zo veranderlijk als het weer. Want na tegenvallende temperaturen in april, zou het over twee weken zo maar ineens zomer kunnen zijn.
"Er borrelt al wat in de weerkaarten", zegt weerman Alfred Snoek van Weerplaza op Radio Gelderland: "Als je nu naar de 15-daagse pluimgrafieken kijkt, waar wij veel mee werken, dan zie je elke keer al wel op langere termijn die uitschieters naar 25 graden of meer."
Dat zou betekenen dat de allereerste zomerse dagen in aantocht zijn. Want er is sprake van een zomerse dag als in De Bilt de temperatuur uitkomt op 25 graden of meer.

Warm en droog

April was een redelijk koele maand. Dat kwam omdat de wind vooral uit het noorden waaide en vrij koude lucht over ons heen stortte, schrijft Weerplaza op de eigen site. Ook in het begin van deze meimaand waait de wind nog vooral uit het noorden, maar Weerplaza denkt dat die wind letterlijk 180 graden gaat draaien. De wind gaat dan uit het zuiden komen, en dat betekent gelijk dat er vrij zonnig en droog weer aankomt.
"De temperaturen lopen verder op. Voor de liefhebbers van zomers getint weer, zijn dat goede berichten. Voor de agrariërs niet", aldus Snoek.

Eerste zomerse dagen in aankomst?!

Snoek ziet dus in de kaarten voor de langere termijn warm weer aankomen: "Dan zit je te denken aan 25 graden of zelfs meer. Op de korte termijn zit dat er nog niet in, maar we zien wel de komende tijd dat de temperatuur af en toe flirt met de 20 graden, soms zelfs iets erboven. Dus wat dat betreft, wordt al een beginnetje gemaakt."

Disclaimer

Weerman Alfred Snoek houdt ook wel wat voorbehoud als hij naar de verwachtingen voor de lange termijn kijkt: "Dat is altijd lastig hoor, langetermijnverwachtingen. Na twee weken komt er veel ruis op de lijn." Garanties kan Snoek dus niet bieden: "Het moet allemaal nog uitkomen."