Noord-Veluwe

Spectaculaire beelden van jagende wolven: 'Ik stond te shaken van spanning'

De waarneming is gemeld via de site van het Wolvenmeldpunt.
De waarneming is gemeld via de site van het Wolvenmeldpunt. © Wim van Essen
APELDOORN - Een ochtendwandeling van Wim van Essen over de Veluwe heeft dinsdag een bijzondere wending gekregen. Hij dacht een grote groep edelherten te filmen, toen er opeens twee wolven in zijn beeld opdoken. “Ongelooflijk, wat indrukwekkend. Dit maak je normaal alleen op safari mee.”
Het was dinsdag rond 5.30 uur, toen Van Essen, op privéterrein, een stuk of veertig edelherten zag lopen. “Opeens renden ze recht op mij af. Ik dacht: wat is dat dan? Ik zag dat ze in gevaar waren, maar ik had nog niet gelijk gezien waarvoor.”
Bekijk de beelden van de jagende wolven op de Veluwe:
Spectaculaire beelden: wolven jagen op roedel herten
De eigenaar van een Apeldoornse spellenwinkel ‘stond te shaken van spanning’, toen hij zag waarvoor de herten op de vlucht waren: een wolf. Of beter gezegd: twee wolven. “Ik denk dat ze op jacht waren om voor voedsel voor hun nest te zorgen.”

Al de tweede keer

Door de combinatie van de zonsopkomst en laaghangende mist, zijn het haast filmische beelden geworden die Van Essen heeft gemaakt. Het is al de tweede keer dat hij wolven weet vast te leggen. “Vorig jaar keken we naar burlende herten in de bronstijd, toen er op 15 meter afstand twee wolven uit het bos kwamen lopen.”