Rijk van Nijmegen

Als je dure sieraden opvist, mag je die dan zelf houden?

Een visser zoekt naar gezonken sieraden.
Een visser zoekt naar gezonken sieraden. © Frisco Muller
WIJCHEN - Visser Wilco Versteegh had afgelopen weekend een wel heel bijzondere vangst. Hij viste twee kistjes met sieraden uit het water van De Berendonck, een recreatieplas in Wijchen. De politie zoekt inmiddels de rechtmatige eigenaar, maar wat als deze niet gevonden wordt?
Wilco zelf vermoedt dat de juwelen onderdeel zijn van een buit na een inbraak. Hij schakelde dan ook de politie in. Die zoeken inmiddels via Facebook naar de rechtmatige eigenaar. En als dat niets oplevert?
"Dat is een interessante kwestie", zegt jurist Kevin Wevers. Hij heeft onder de naam Jurist Wevers een juridisch advieskantoor in Aalten. "Deze vondst is mogelijk onderdeel van een misdrijf. Dan gelden er andere regels dan bij een normale vondst."
"In dit geval zal het Openbaar Ministerie zijn best doen om de rechtmatige eigenaar te vinden. Ze verspreiden al foto's. En als dat niet werkt wordt in dit soort gevallen soms zelfs Opsporing Verzocht ingeschakeld."
"Als de eigenaar niet gevonden wordt, kan het lang duren voor de spullen worden vrijgegeven. Langer dan het jaar dat er normaal gesproken voor staat. Hoe lang durf ik niet te zeggen", stelt Wevers. "Dat hangt ook van het misdrijf af. Maar als uiteindelijk niet bewezen wordt dat het gevonden voorwerp ook echt gestolen is, dan lijkt het me dat de algemene regels op een gegeven moment gelden."
Hij legt uit waarom: "Uiteindelijk is het de bedoeling dat spullen weer terug de economie invloeien en niet op de plank blijven liggen. Neem grond als voorbeeld. Als je onbewust een stuk grond gebruikt dat niet van jou is, kan dat na twintig jaar wel van jou zijn door verjaring. Het idee is dan dat de wet zich aanpast naar de werkelijkheid. Bij gevonden voorwerpen werkt dat op kortere termijn ook zo. En als de eigenaar zich wel meldt, kan het zijn dat de eerlijke vinder recht heeft op tien procent vindersloon."
Mogelijk kan dit dus ook voor de opgeviste juwelen gelden. Daar doet Wevers niet concreet uitspraken over, omdat hij de zaak niet goed genoeg kent.

'Emotionele waarde'

De vinder zelf hoeft de sieraden niet per se te houden. Wilco Versteegh hoopt vooral dat de rechtmatige eigenaren gevonden worden. "Voor die mensen hebben ze denk ik bijzonder veel emotionele waarde. Dus ik hoop echt dat de sieraden daar terecht komen."