Achterhoek

Ook 167 Duitse militairen krijgen plek op dit monument

In Gendringen wordt vrijdag het monument Opdat Wij Niet Vergeten onthuld.
In Gendringen wordt vrijdag het monument Opdat Wij Niet Vergeten onthuld. © OWNV
GENDRINGEN - In Gendringen wordt vrijdag een monument onthuld ter nagedachtenis aan de meer dan 500 burgers en militairen die in de Tweede Wereldoorlog (in de huidige gemeente Oude IJsselstreek) om het leven gekomen zijn. Ook 167 Duitse militairen worden herdacht.
"Het is een voor Nederland uniek monument", aldus de initiatiefnemers. "De namen van alle slachtoffers worden vermeld: bemanningen van gecrashte vliegtuigen, gesneuvelde geallieerde en Duitse militairen die tijdens de bevrijding omkwamen, de vele burgerslachtoffers uit Gendringen en Wisch en de Duitse bewoners van het grensgebied voor hun hulp bij de vlucht van de Nederlandse dwangarbeiders in Rees."
Het herdenken van Duitse militairen kan gevoelig liggen, zo ervoeren ze tien jaar geleden in Vorden. Daar ontstond ophef omdat bezoekers van de Dodenherdenking ook langs Duitse graven konden lopen. Een Joodse organisatie liet een vliegtuigje boven het dorp cirkelen met de tekst 'Vorden is fout!'.
De rechter bepaalde dat de herdenking mocht doorgaan, maar dat burgemeester en wethouders niet langs die graven mochten lopen. Een jaar later was er weer opschudding rondom de mogelijke herdenking van Duitse soldaten.