Gelderland

Nieuwe eigenaar voor historische sporthal van SS'ers

SS-sporthal Ellecom
SS-sporthal Ellecom © Still Facebook
ELLECOM - De voormalige SS-sporthal in Ellecom krijgt een nieuwe eigenaar. BOEi neemt het pand over van Green Real Estate. BOEi is een non-profitorganisatie gericht op restauratie en herbestemming van erfgoed.
De sporthal uit 1943 was destijds de enige SS-opleidingslocatie in Nederland en is één van de weinige overblijfselen van nationaalsocialistische architectuur in Nederland, meldt mediapartner Studio Rheden.

Zwaar verwaarloosd

Green Real Estate nam de sporthal zeven jaar geleden over voor ruim zeven ton. De historische turnhal was in twintig jaar zwaar verwaarloosd en het idee was om de cultuurhistorische waarde te cultiveren en door herbestemmen een nieuwe functie te geven aan het object.
In 2017 is de rieten kap gerestaureerd met subsidie van de provincie, de grond gesaneerd en er is nieuwe bestrating aangelegd. BOEi gaat nu een bouwhistorisch onderzoek verrichten om te kijken wat ze met het pand gaan doen.

'Belangrijk dat het behouden blijft'

Green Real Estate: “Het belangrijkste voor ons was dat het object zou worden gerestaureerd en behouden. Recent zijn we toegetreden als nieuwe aandeelhouder van BOEi, en zij weten als geen ander hoe ze een dergelijk complex object kunnen herbestemmen. De stap om het over te dragen was dan ook snel gemaakt. Zo blijft Green Real Estate toch nog indirect eigenaar en kan het object in volle aandacht van BOEi een nieuw leven tegemoetzien.”
“We hebben als gemeente altijd hard achter de schermen gewerkt aan de instandhouding van deze bijzondere hal", zegt Marc Budel, wethouder Erfgoed van de gemeente Rheden. "Het is een uniek gebouw dat de Tweede Wereldoorlog erg tastbaar maakt door het trieste verhaal van Avegoor in combinatie met de overweldigende ruimte. Dat merk je ook altijd als je met mensen in de hal bent, mensen worden er haast letterlijk door ‘overvallen’. Daarom is de instandhouding van die ruimte ook zo belangrijk."

'Nieuwe functies'

"De hal is op verschillende momenten opengesteld; tijdens Open Monumentendagen, een Gelredag van Omroep Gelderland of het Zoomfestival. Ook recent nog, toen 250 leerlingen van het Rhedens de hal bezochten en daarna aan de slag zijn gegaan met nieuwe functies en maquettes hebben gemaakt."
"Overigens zijn er ook mensen met leuke herinneringen aan de hal uit de naoorlogse tijd, toen het een vakantiekamp was bijvoorbeeld. Met BOEi krijgt de hal een fantastische eigenaar, omdat bij hen het erfgoed centraal staat. Daarmee is de zoektocht naar een nieuwe functie nog niet ten einde maar zijn we wel verzekerd van een eigenaar die er hoe dan ook voor zal zorgen dat de hal behouden blijft", benadrukt Budel.