Stedendriehoek

Sinterklaas nu al feestelijk onthaald op vliegveld Teuge

Sinterklaas is op 3 mei met zijn vliegtuig aangekomen op vliegveld Teuge.
Sinterklaas is op 3 mei met zijn vliegtuig aangekomen op vliegveld Teuge. © Omroep Gelderland
TEUGE - Op vliegveld Teuge is een vliegtuig geland met daarin Sinterklaas en zijn pieten. De goedheiligman is speciaal uit Spanje overgevlogen voor de kinderen van het Betuwse dorp Randwijk. Vanwege de coronamaatregelen moeten die kinderen al twee jaar een groot Sinterklaasfeest missen, en organisator Corin Brokking was dat zat.
Voor de hekken die het publiek weg van de landingsbaan moeten houden, staan zo'n twintig kinderen uit Randwijk. Ze zijn speciaal naar het vliegveld gekomen voor de Sint en de spanning is duidelijk van hun gezichtjes af te lezen. Sommige kinderen hebben een pietenpak aan, anderen sokken met een afbeelding van de Sint. Allemaal hebben ze een vlaggetje in de hand waarmee ze de Sint feestelijk binnen gaan halen.
Bekijk hier de spectaculaire aankomst van de Sint:
Huh? Sinterklaas landt nu al op vliegveld Teuge
Op de vraag of het niet gek is dat de goedheiligman in mei aankomt, weten alle kinderen een heel duidelijk antwoord: 'nee dat is niet gek, want hij komt ook niet altijd in december'. Deze les hebben de kinderen de afgelopen twee jaar geleerd, toen de coronamaatregelen een streep zetten door het jaarlijkse Sinterklaasfeest in het dorp.
Tijd voor een feestje
Dat feest wordt al tien jaar georganiseerd door Corin Brokking. Het heeft haar geen moeite gekost om de Sint over te halen nu al naar Nederland te komen. "Hij komt gewoon. Sinterklaas vindt altijd dat hij een heel leuk feest heeft bij ons, dus hij zei gewoon dat hij kwam." Brokking is er helemaal klaar mee dat haar feesten de afgelopen twee jaar werden geannuleerd. Ze wacht de aanstaande winter en of de Sint dan wél naar Randwijk komt niet meer af.
Het is tijd voor wat leuks, tijd voor een feestje
"Ik vertrouw het niet meer", zegt Corin. "De vorige keer werd het feest ineens anderhalve dag voordat we het zouden houden afgeblazen. En dat terwijl we overal aan voldaan hadden voor wat betreft de coronamaatregelen. Nu neem ik dat risico gewoon niet meer. Het is tijd voor wat leuks, tijd voor een feestje. Sinterklaas, in de zomer."
Fileleed
Terwijl ze op de Sint wachten doen de kinderen uit Randwijk op luide Sinterklaasmuziek een polonaise met twee pieten. De verwachte aankomsttijd wordt wat opgerekt want de goedheiligman doet in zijn vliegtuig een paar extra rondjes boven het vliegveld, in de hoop dat de kinderen die nog in de file staan nog op tijd aankomen om hem binnen te halen. Maar helaas.
Even na 16.00 uur landt eindelijk het vliegtuig van de Sint. Onder luid gejoel stapt de oude man met baard uit het toestel. "Pepernoten, pepernoten", roept een van de jongetjes aan het hek de Sint toe. Hij maakt een rondje langs alle kinderen en geeft ze een hand. Tenminste, die kinderen die niet angstig of verlegen achter papa of mama wegduiken.
"Ja, ik ben speciaal helemaal uit Spanje komen aanvliegen", vertelt de Sint desgevraagd. "Ik hoor inderdaad in december aan te komen, en niet in mei, maar dat heeft met corona te maken." Sinterklaas gaat eerst twee maanden vakantie vieren in Randwijk. Op 2 juli is er een groot Sinterklaasfeest in het dorp en op 3 juli vliegt de goedheiligman weer terug naar Spanje.