Noord-Veluwe

Bedrijventerrein Elspeet mag er komen; das heeft genoeg ruimte volgens raad

Bedrijventerrein Elspeet mag er komen; das heeft genoeg ruimte volgens raad
Bedrijventerrein Elspeet mag er komen; das heeft genoeg ruimte volgens raad
ELSPEET - Het bedrijventerrein Elspeet kan gewoon gebouwd worden en er is ruimte genoeg voor de das. Tenminste dat vindt vrijwel de gehele gemeenteraad van Nunspeet. Op GroenLinks/PvdA na stemden alle partijen in met het gewijzigde bestemmingsplan. De rechter moet er echter nog wel een beslissing over nemen.
Eerder had de rechter al besloten dat er nader onderzoek gedaan moest worden naar het leefgebied van de das. Dat is gebeurd en ook zijn er enkele wijzigingen aangebracht in de plannen. De gemeente Nunspeet is van mening dat er op deze manier voldoende rekening is gehouden met het 'essentiële leefgebied van de das'.

Coalitie enthousiast

De meeste partijen lijken die mening te delen. Uiteraard zijn de huidige coalitiepartijen SGP en Gemeentebelang enthousiast. Volgens Petra van Olst van Gemeentebelang is de komst van het bedrijventerrein goed voor Elspeet. "Er wordt door ondernemers reikhalzend uitgekeken naar het nieuwe bedrijventerrein. Het wordt tijd dat dit gerealiseerd gaat worden." Gerrit Polinder van de SGP vult aan: "Er is aanvullend onderzoek geweest, dan vraag je je af wat je nog meer moet doen." Volgens beide partijen is er voldoende ruimte voor de Das. Ze worden gesteund door Kees Smit van de ChristenUnie. Die is heel kort en bonding. "Wij kunnen instemmen met de wijziging".
CDA Lokaal is nog enigszins kritisch: "We hebben meermaals gewaarschuwd voor problemen die zich nu voordoen", zegt lijsttrekker Wichert Stoffer, verwijzend naar het juridisch conflict van de gemeente met natuurorganisaties. " Wij denken dat als er in vroeg stadium meer was gedaan voor leefgebied das, problemen waren voorkomen. Wij vrezen dat het nog tijd gaat duren door juridische strijd waar we in terecht zijn gekomen. We roepen de wethouder dan ook op om pro-actief maatregelen te nemen om meer te doen voor leefgebied van de das. Bijvoorbeeld meer doorgangen in de omheiningen te maken. Daarmee laten we goede wil zien en voorkomen we mogelijk vertraging." Ondanks de kritiek stemt CDA Lokaal wel in met het gewijzigde bestemmingsplan.

Tegen

Alleen PvdA/GroenLinks stemt tegen: "We zijn geen tegenstander van het bedrijventerrein, maar hebben zorgen om de positie van de das.", legt lijstrekker Sander Kouwenberg uit. "Over de wijzigingen is de partij niet over te spreken: "Dit is een cosmetische ingreep waarin we geen vertrouwen hebben."
Een tegenvaller voor projectwethouder Leen Van der Maas (SGP). "Dat PvdA/GroenLinks niet instemt, verbaast me. Dat betekent dat u tegen de das bent. Want wij zijn juist bezig met deze wijzingen om de das een nog betere doorgang te geven naar andere gebieden.", aldus de wethouder. Op de oproep van CDA Lokaal reageert de wethouder kort: "Er is er al meer gedaan. Vrij kort na uitspraak van de rechter hebben we al extra doorgangen gemaakt."

Raad van State

Het voorstel wordt uiteindelijk aangenomen met dus alleen een tegenstem van PvdA/GroenLinks. De Raad van State moet dan nog naar de gewijzigde plannen kijken en als die er van overtuigd is dat de das genoeg 'essentiële leefruimte' heeft, dan mag de schep de grond in gaan.
Lees ook: