Liemers
Ans wil een geasfalteerde tuin, maar krijgt een groene oase

DIDAM - Ze woont al veertien jaar in de Bloemenbuurt, maar in de tuin van Ans Schoonenberg is geen bloem te vinden. En als het aan haar ligt, blijft dat zo. Ans wil - net als voor de renovatie van de buurt in Didam - weer asfalt in haar tuin. In de buurt wordt ze 'de vrouw van de snelweg' genoemd.
Als presentator Rob Kleijs van de Groenste Straat van Gelderland in de Begoniastraat bij Ans aanbelt, vertelt ze: "Ik vond het verschrikkelijk dat het asfalt eruit moest. Nu is het alleen maar zand, een tegelpaadje naar de deur. Mijn tuin heeft me een godsvermogen gekost en ik wil het liefst weer asfalt."
Tuinstoel
Maar daar komt Rob niet voor. Hij heeft een groenteam meegenomen dat staat te popelen om de tuin van Ans een beetje te vergroenen. Want iedere tegel eruit is beter voor de biodiversiteit. Samen met de groencoaches zoekt ze plantjes en bloemen uit voor haar nieuwe tuin. Terwijl de jongens haar tuin een flinke opknapbeurt geven, steekt Ans een sigaretje op en strijkt neer op haar tuinstoel.

De Bloemenbuurt bestaat uit 700 woningen, waarvan 220 in de huursector. De buurt is sterk verouderd en ging in 2020 volledig op de schop. Woningcorporatie Plavei, verantwoordelijk voor de huurwoningen, gaat een intensieve samenwerking aan met de gemeente en bewoners om de woningen te renoveren en te verduurzamen. Inmiddels worden de laatste puntjes op de 'i' gezet. Er is veel steen uit de tuintjes gehaald , maar er zijn veel tuinen waar nog niks aan is gedaan. Nu is dus het moment om te vergroenen, voordat er steen in komt.
Auto's zonder wielen
Voor de renovatie waren de tuinen zes bij zes meter, maar de gemeente heeft er in overleg met bewoners drie meter afgehaald. Veel tuinen waren verrommeld. Er stonden aanhangers in de tuin en auto's zonder wielen. Ans beaamt dat de rest een bende had en zij een van de weinigen was met een mooie strakke tuin. Al baalt ze ervan dat haar tuin nu gehalveerd is, want de kleinkinderen konden zo lekker in hun loopauto rondrijden op haar asfalt. De gemeente onderhoudt het overige deel van alle tuinen en plant in overleg met bewoners heggen en struikjes. Zo kunnen de bewoners gratis en zonder werk genieten van een stukje groen voor de deur.
Engelien Berendsen, die om de hoek bij Ans woont, kan niet wachten tot haar volledig betegelde tuin verandert in en groene oase. Een aantal maanden geleden koos ze nog voor stenen, maar nu gooit ze het roer om, al vindt ze het nog wel een beetje spannend.
Eind goed al goed
De bewoners hebben tijdens de renovatie veel te verduren gehad, ze woonden in een bouwput, maar leven nu in een toekomstbestendig verduurzaamd huis. Er nog meer goed nieuws: op de plek waar veel huizen zijn gesloopt, komt een aaneengesloten park van ca. 4.000 vierkante meter. Hierdoor ontstaat drie keer zoveel groen in de wijk. Er komen speeltoestellen en picknicktafels van afvalmateriaal.
De Groenste Straat heeft de aanzet gegeven voor meer groen in de tuin. Nu is het aan de Bloemenbuurt of ze samen de naam van hun buurt eer aandoen en verder vergroenen, om de trofee 'De Groenste Straat van Gelderland' in de wacht te slepen.

Kijk hier alvast de hele uitzending of kijk vanavond om 17.20 naar TV Gelderland:
De Groenste Straat van Gelderland - Didam
In deze serie strijden zeven plaatsen in de provincie om de titel De Groenste Straat van Gelderland. Een vakkundige jury bepaalt in de finale wie met deze felbegeerde titel aan de haal gaat, maar dit programma kent alleen maar winnaars: de bewoners, de planten en de dieren.Rob Kleijs ondergaan grind- en stenen tuinen een metamorfose. Twee jonge tuinarchitecten laten zien dat een groene tuin ook onderhoudsvriendelijk kan zijn.