Achterhoek

Imkers maken zich zorgen over de toekomst

Imker Evert Menkveld in pak.
Imker Evert Menkveld in pak. © Omroep Gelderland
HENGELO - De bijenvereniging in Hengelo bestaat 100 jaar. Reden tot feest, maar ook het moment waarop imker Evert Menkveld zich afvraagt of er wel voldoende opvolgers zijn. "Het is zo'n boeiend vak, dat mag niet uitsterven."
Imker Evert blaast met een speciaal pijpje rook in zijn bijenkasten voordat hij voorzichtig de deksel optilt. "Daar worden ze rustig van en is er minder kans dat ze me steken." Gekleed in wit pak laat Evert trots zijn bijen zien. "Ik heb er zo'n 30.000 tot 40.000 per kast", zegt hij terwijl hij naar de vier houten kisten wijst.

100 jaar

In en rond de Remigiuskerk in het Achterhoekse Hengelo staat vanaf 10 uur 's ochtends alles in het teken van bijen en biodiversiteit. Met veel kraampjes, muziek, activiteiten en nieuwsgierige bezoekers.
De vereniging De Vooruitgang bestond vorig jaar 100 jaar, maar kon toen vanwege corona niets vieren. Dat er nu een bijenmarkt is, voelt daarom wel als een feestje voor de imkers.

Imker vergrijst

En een beetje extra zichtbaarheid kan volgens Evert geen kwaad. "We willen als imkers nieuwe leden bij de vereniging. Maar het liefst ook jongeren. Om zo de kennis door te geven."
De imker vergrijst, ziet Evert. "Mijn leermeester zit ook al 40 of 50 jaar in het vak. En hij weet gewoon alles. Als hij ziet dat de koningin bovenin de honingkamer loopt, betekent dat ze willen zwermen. Dat soort ervaringen heb je als jonge imker niet direct."
Evert heeft zijn bijen al 15 jaar en aan stoppen denkt hij niet. "Het is zo'n boeiend geheel, hoe ze al die zes kantjes van zo'n honingraat kunnen bouwen. Dat is echt heel interessant."
Neem hier een kijkje bij de bijen van Evert:
Imkers maken zich zorgen over voortbestaan van het vak