Stedendriehoek

Germa en René wonen in een oorlogsmuseum: ‘Iedereen is hier welkom.’

René en Germa Broere
René en Germa Broere © Omroep Gelderland
BEEKBERGEN - Wie de Dorpstraat in Beekbergen binnenrijdt, ziet meteen de banieren aan de lantaarnpalen. Op iedere vlag staat een oude foto die een verhaal vertelt over Beekbergen tijdens de Tweede Wereldoorlog. De banieren zijn in de week van 17 april opgehangen. Op die dag in 1945 werden Apeldoorn en Beekbergen bevrijd. Midden in de Dorpstraat is ook één van de kleinste oorlogsmusea van Nederland gevestigd. René en Germa Broere beheren de Collectie ’40-’45 in hun eigen woning. “De helft van ons huis is ingericht als oorlogsmuseum. Iedereen is hier het hele jaar welkom.”
René Broere begon zijn verzameling met attributen uit de Tweede Wereldoorlog toen hij nog heel jong was. Een van zijn eerste bezittingen was een legerhelm. Toen zoon Sebastiaan deze helm voor het eerst zag, ontstond ook bij hem een fascinatie voor de Tweede Wereldoorlog. Vader en zoon begonnen de verzameling samen verder uit te breiden. In 2000 openden ze hun eerste museum onder de naam Collectie ’40-’45 in Beekbergen.
Collectie '40-'45 in Beekbergen
Collectie '40-'45 in Beekbergen © Omroep Gelderland

Wonen tussen objecten uit de WOII

Germa raakte in 2008 betrokken bij het oorlogsmuseum en een jaar later trouwde ze met René. “De eerste jaren woonde ik letterlijk tussen de objecten uit de Tweede Wereldoorlog. Daarna hebben we de woning gesplitst. Het museum is nu aan de linkerkant van de woning en we leven zelf aan de rechterkant. Maar ook daar zijn nog veel objecten uit de Tweede Wereldoorlog en we zijn bijna 24 uur per dag bezig met het onderhouden van de collectie.”
Ambtenarentas
Ambtenarentas © Omroep Gelderland

Woeste Hoeve

Het mooiste stuk uit de collectie is voor René een tas die hij zorgvuldig bewaard achter het glas. “Dit is een zogenaamde ambtenarentas. Deze was van een van de slachtoffers van het drama bij Woeste Hoeve. Vier van de 117 mannen die daar in 1945 geëxecuteerd zijn, waren ambtenaar. Deze tas is van een van de vier ambtenaren geweest. Het was een van de gruwelijkste gebeurtenissen uit de Tweede Wereldoorlog. Daarom is deze tas zo bijzonder voor mij.”
Erf van het oorlogsmuseum Collectie '40-'45
Erf van het oorlogsmuseum Collectie '40-'45 © Omroep Gelderland

Ridders van Gelre

Speciaal in de week waarin we de Tweede Wereldoorlog herdenken, openden Germa en René de deuren van hun museum voor luisteraars van Radio Gelderland en volgers van het geschiedenisplatform Ridders van Gelre.
Collectie ’40-’45 is elke dag op afspraak geopend tegen een vrijwillige bijdrage.