Rivierengebied / Noord-Veluwe

In deze gemeenten krijgen opvallend veel jongeren jeugdzorg

Afbeelding ter illustratie.
Afbeelding ter illustratie. © ANP
TIEL - Tiel en Heerde zijn de gemeenten met het hoogste percentage jongeren dat een vorm van jeugdzorg krijgt. Dat blijkt uit nieuwe CBS-cijfers. Landelijk gezien krijgt zo'n 10 procent van de jongeren een vorm van jeugdzorg: in Tiel (18,7 procent) en Heerde (15,5 procent) ligt dit percentage een stuk hoger.
Jeugdzorg is er in allerlei vormen. In de cijfers zijn jeugdhulp, jeugdbescherming en jeugdreclassering allemaal meegenomen. Het grootste deel van de kinderen met jeugdzorg valt onder jeugdhulp. Het gaat dan bijvoorbeeld om kinderen met psychische problemen, een verstandelijke beperking of opvoedproblemen.
Waar Tiel en Heerde procentueel hoog op de lijst staan, vallen Hattem en Wageningen (beide 7,7 procent) juist op doordat ze flink onder het landelijk gemiddelde uit 2021 zitten. Volgens het CBS zijn er diverse oorzaken aan te wijzen voor de grote verschillen per gemeente. Sociaaleconomische omstandigheden spelen een rol, maar ook beleidskeuzen die gemeenten maken bij de inrichting van de jeugdzorg.
Op de onderstaande kaart van LocalFocus zie je welk percentage jongeren jeugdzorg ontving in 2021: