Gelderse Vallei

Vogelgriep blijft Lunteren teisteren: weer 50.000 kippen gedood

Vogels worden geruimd in Lunteren.
Vogels worden geruimd in Lunteren. © ANP
LUNTEREN - In Lunteren worden weer 50.000 kippen gedood. Op een pluimveebedrijf met legkippen is vogelgriep ontdekt. Het is niet de eerste besmetting in het dorp.
Op 10 maart werden op een pluimveebedrijf in het Veluwse dorp al 40.000 hennen gedood nadat er vogelgriep werd vastgesteld. Ook bij twee bedrijven die destijds in de straal van één kilometer lagen werden kippen geruimd: zo'n 17.000.
Op 20 april kwamen daar weer bedrijven in Lunteren bij. Ruim 280.000 kippen werden geruimd nadat er op twee pluimveebedrijven vogelgriep werd geconstateerd. Het was alweer de zevende besmetting in die regio. Een dag later werden ook 3000 eenden gedood in Lunteren en vandaag maakt het ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit bekend dat er weer een bedrijf aan moet geloven.

Onderzoek

Binnen drie kilometer van dit bedrijf liggen 37 andere pluimveebedrijven. Die worden nu door de Nederlandse Voedsel en Warenautoriteit onderzocht op vogelgriep. Mogelijk krijgen meer bedrijven in Lunteren dus nog te maken met ruimingen. In een straal van 10 kilometer liggen ook nog 196 andere bedrijven, die mogen hun dieren niet meer vervoeren. Voor een groot deel van de bedrijven in Barneveld, Voorthuizen en Lunteren gold dat verbod al.
Zie ook: