Achterhoek

Kermis valt samen met dodenherdenking: 'Onbegrijpelijk'

Vlaggen hangen halfstok vanwege de dodenherdenking.
Vlaggen hangen halfstok vanwege de dodenherdenking. © ANP
DOESBURG - In Doesburg valt de opbouw van de kermis dit jaar tegelijk met de dodenherdenking op 4 mei. Dat zorgt voor kritiek, omdat de attracties in de buurt staan van het Vredesmonument waar de herdenking plaatsvindt. “Ik voel me niet in staat om in deze ambiance te herdenken."
De gemeente heeft een vergunning afgegeven voor een kermis op de Markt waar het monument ook staat. De kermis start op 5 mei, maar de eerste attracties staan er al een dag eerder. De vergunning werd deze week gepubliceerd in een lokale krant. “Het viel rauw op mijn dak toen ik de krant opensloeg", zegt Lo Cohen. Hij is altijd dicht betrokken geweest bij de herdenking. Tevens is hij medeoprichter van het Stichting 4-5 Mei Comité Doesburg. “Ik snap niet dat de gemeente de dodenherdenking niet als absoluut blokkeerpunt in de kalender heeft staan”, vervolgt hij.
De gemeente heeft dit jaar in de familie Hachmang een nieuwe exploitant voor de kermis gevonden. “Toen werd duidelijk dat de kermis niet meer zoals gewoonlijk in juni zou plaatsvinden", legt Cohen uit. "Dat ze nu net voor 5 mei als startdag hebben gekozen, is absurd." Terugdraaien zit er volgens Cohen niet in. “Dan krijgen ze een schadeclaim aan hun broek van de kermisexploitant.”

'Ongelukkige samenloop van omstandigheden'

De Stichting 4-5 Mei Comité Doesburg was in de eerste instantie ook verrast met de opbouw van de kermis op 4 mei. “Toen we dit hoorden, hebben we het gelijk aangekaart bij de gemeenten”, vertelt Beeuwe Rozema, voorzitter van het comité. “Blijkbaar hebben afdelingen bij de gemeente langs elkaar heen gewerkt en had een persoon op één afdeling weinig historisch besef.”
Op de website van de gemeente is te lezen dat er ‘tijdens de verkennende gesprekken met de exploitant door de gemeente niet is gewezen op de Nationale Dodenherdenking op 4 mei om 20.00 uur’.
"Door een ongelukkige samenloop van omstandigheden valt de opbouw van de kermis tegelijk met 4 mei", legt een woordvoerder van de gemeente uit. "Maar de kermis begint officieel de vijfde." De gemeente is aan de slag gegaan voor een oplossing. "Samen met de Stichting 4-5 Mei Comité Doesburg en de familie Hachmang hebben we geroeid met de riemen die we hebben om ervoor te zorgen dat de herdenking op 4 mei ongewijzigd en op gepaste wijze door kan gaan."

'Bij herdenken van oorlog hoort geen kermis'

Enkele kermiswagens en -attracties worden volgens de gemeente pas na dodenherdenking toegevoegd. Ook wordt de opbouw van de kermis op woensdag om 18.00 uur gestopt. "Als gemeente zijn we de andere partijen dankbaar voor het meedenken. We zijn echt samen tot deze oplossing gekomen", besluit de woordvoerder. De gemeente zegt verder dat de komende jaren de kermis later in mei wordt gehouden, waardoor de opbouw van de kermis niet meer samen valt met de herdenking.
"Met die toezeggingen konden wij leven”, aldus voorzitter Rozema. Hij begrijpt de reactie van Lo Cohen wel. “Bij het herdenken en gedenken van oorlogen en vredesmissies hoort geen kermis.”
Voor Cohen zijn de maatregelen niet genoeg. “Ik voel me diep geraakt en niet in staat om deze ambiance te herdenken. Ik heb al besloten dat ik er niet heen ga en ik speel ook niet mee met het Muziekcorps der Voormalige Schutterij. Ik heb ze laten weten dat ik dat ik me daartoe niet in staat voel vanwege mijn gemoedstoestand. Ik ga een andere herdenking bijwonen.”