Achterhoek

In Doesburg krijgen veel mensen een uitkering, hoe zit dat eigenlijk?

Voor schilders is in Doesburg genoeg werk.
Voor schilders is in Doesburg genoeg werk. © Omroep Gelderland
DOESBURG - Doesburg heeft relatief veel inwoners met een uitkering. Ook zijn er veel mensen die niet werken. Dat blijkt allemaal uit cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). Waarom zijn juist in Doesburg die cijfers zo hoog en wat doet de stad eraan?
Zeker veertig procent van de Doesburgers ontving vorig jaar een uitkering. En 2,5 procent van de inwoners ontvangt een WW-uitkering. Ook dat is relatief veel vergeleken met andere gemeenten in Gelderland.
Arthur Boone is wethouder werk en inkomen van de stad. Hij staat niet te kijken van de cijfers. "Het heeft te maken met de samenstelling van de woningbouw in Doesburg", legt hij uit. "We hebben hier veel sociale huurwoningen, meer dan andere gemeenten. Mensen die dat als woning kunnen betalen, zijn vaak werkzoekend en hebben een uitkering. Die groep mensen komt hier wonen."
De wethouder zegt dat de gemeente niet strenger wordt in het toewijzen van de woningen. "Waar moeten die mensen dan naartoe? We proberen ze als gemeente liever aan werk te helpen. Dat doen we via verschillende trajecten." Wel zegt de wethouder dat de gemeente nu minder sociale huurwoningen bouwt en meer inzet op woningen voor andere inkomens.
De cijfers verbazen wethouder Arthur Boone niet.
De cijfers verbazen wethouder Arthur Boone niet. © Omroep Gelderland

'Sociaal onhandig'

Mark Hagemans is de oprichter van Ovidius Werk. Deze organisatie verzorgt trajecten voor mensen zonder werk in onder meer de gemeente Doesburg. "We hebben trainingen ontwikkeld voor mensen die langer thuis zitten. Ze hebben vaak een bepaalde weerstand om aan het werk te gaan. Het kan zijn dat ze sociaal onhandig zijn of andere problemen hebben. Die moeten weggehaald worden zodat ze weer vertrouwen hebben", zo legt Hagemans uit.
Hij geeft aan dat iedere situatie een andere aanpak nodig kan hebben. "Zo helpen we soms weer mensen in stapjes aan het werk die twintig tot dertig jaar thuis zaten. Ook in Doesburg verzorgen we groepstrainingen en van de eerste groep van tien zijn er al zes aan het werk."

'Werk genoeg'

Op straat verschillen de mensen in Doesburg van mening. Een oudere man denkt dat het wel meevalt met het grote aantal sociale huurwoningen. "In Doesburg neemt de welvaart juist heel erg toe. Er komen steeds meer mensen uit het westen hier wonen."
Zijn stadsgenoten merken wel iets van de cijfers van het CBS. "Je hoort heel veel in de omgeving dat mensen op zoek zijn naar een baantje", zegt de eigenaresse van een koffietent. Zelf kampt ze als startende ondernemer niet met een personeelstekort. Dat is bij een schilder verderop wel anders. "We hebben heel veel werk en vacatures openstaan, maar je moet wel schilder willen zijn." Hij is dan ook verbaasd over de hoge werkloosheidscijfers. "Er is op dit moment werk genoeg."