Arnhem en omstreken

Aanhouding Koningsdag met getrokken pistolen, waarom moet dat zo?

De politie trok wapens op Koningsdag. Waarom was dat nodig?
De politie trok wapens op Koningsdag. Waarom was dat nodig? © ANP
ARNHEM - Op een vrijmarkt op een vol schoolplein hield politie op Koningsdag in Arnhem een ongewapende man met getrokken pistolen aan. Ouders met vooral kleine kinderen zagen het gebeuren. Waarom moet dat zo?
Bij de politie kwam op Koningsdag in eerste instantie de melding binnen dat er een man op het schoolplein aan de Eimerssingel-Oost in de wijk Malburgen 'stennis liep te maken'. Toen agenten op het schoolplein kwamen, bleek er volgens een woordvoerder sprake te zijn van een 'bedreigende situatie'.
Ik heb een wapen en schiet je dood
De man zou hebben gedreigd met woorden in de trant van 'Ik heb een wapen en ik schiet je dood'. Zo vertelde de directeur van de Stichting Arnhemse Straatcoaches eerder over het incident tegen Omroep Gelderland. Een situatie die de politiewoordvoerder donderdag bevestigt. "De dreiging was op dat moment groot: een agressieve man met mogelijk een vuurwapen op een schoolplein", geeft ze aan. Voor de politie reden de man met getrokken wapens te benaderen en aan te houden.

Procedure voor vermoeden van wapen

Dat noemt de politie de BTGV-procedure, de BenaderingsTechniek Gevaarlijke Verdachten, die ze gebruikt wanneer het vermoeden bestaat dat iemand een vuurwapen heeft.
De meeste omstanders waren volgens de politiewoordvoerder al weggerend toen de man in Arnhem werd aangehouden. Wel beaamt ze dat enkele tientallen mensen hebben gezien wat er is gebeurd. "Bij vuurwapengebruik wordt altijd nagedacht over de ruimte en omgeving", zo licht ze de afwegingen van de politie toe.
Deze situatie laat bij uitstek zien hoe ingewikkeld politiewerk is
"Maar zo'n inschatting om een verdachte op deze manier te benaderen, moet soms in een split second worden gemaakt", legt Maarten Brink woordvoerder namens politievakbond ACP uit. "Natuurlijk is het dan makkelijker wanneer zoiets zich voordoet in een lege straat. Deze situatie in Arnhem laat daarom bij uitstek zien hoe ingewikkeld politiewerk is."
Dreigen dat je een wapen hebt is levensgevaarlijk
"Wanneer agenten het vermoeden hebben dat een verdachte een vuurwapen op zak heeft, hebben we echter geen andere keuze dan op deze manier te handelen. Er is dan geen tijd voor twijfel. Reden waarom we als politie zo hameren op hoe levensgevaarlijk het is om te dreigen met een vuurwapen of een nepvuurwapen."
Had de verdachte in Arnhem niet geluisterd naar de politie dan had het op de vrijmarkt tot schoten kunnen komen, beaamt Brink. Terwijl de man in dit geval dus geen vuurwapen op zak had. De aangehouden verdachte, een man van 20 jaar uit Arnhem, zit nog vast op verdenking van bedreiging.