Stedendriehoek

Landgoed Beekzicht heeft vrijwilligers zat en geeft tips: 'We leggen ze in de watten'

Freddy Bruntink (rechts) en Willem Romeijn zijn met 18 vrijwilligers druk bezig op Landgoed Beekzicht.
Freddy Bruntink (rechts) en Willem Romeijn zijn met 18 vrijwilligers druk bezig op Landgoed Beekzicht. © Landgoed Beekzicht
VOORST GEM VOORST - “We leggen onze vrijwilligers in de watten en door mond-tot-mond-reclame groeit het aantal nog steeds.” Aan het woord is Freddy Bruntink, vrijwilligerscoördinator op Landgoed Beekzicht in Voorst. In deze tijden dat veel organisaties problemen hebben om vrijwilligers te trekken, is dit wel bijzonder.
De 67-jarige Bruntink woont op het landgoed en werkt er fulltime. “We zijn vijf jaar geleden begonnen met vijf vrijwilligers en nu zijn dat er 34”, vertelt de coördinator terwijl hij donderdagmorgen onder een zonnetje ongewenste boompjes aan het verwijderen is. Hij is aan de slag met 19 vrijwilligers van de veldgroep.

Wroeten in het bos

“We zijn in het bos aan het wroeten om de opslag te verwijderen.” Ze zijn in het rabattenbos – een bos met ruggen en geulen – waar de vrijwilligers onlangs eiken en zwarten elzen hebben aangeplant. “De vuilopslag groeit er overheen. Om de jonge aanplant een kans te geven om te groeien, halen we die weg en krijgen de jonge boompjes licht en lucht.” Zo wordt het bos in stand gehouden.
In totaal heeft het landgoed in Voorst drie vrijwilligersgroepen, de veldgroep, eentje voor de rozentuin en een andere voor de moestuin. “Op donderdagochtend beginnen we met twee bakjes koffie en leg ik uit wat we gaan doen en hoe. Daarna gaan we aan de slag. Rond 10.00 uur volgt een kop koffie met een gevulde koek en om 12.00 uur wordt nagepraat met een alcoholvrij biertje.” Daarnaast worden ook andere activiteiten voor de vrijwilligers georganiseerd, zoals een barbecue of etentje. “Zodat we samen een gezellige tijd hebben.”
Tips om vrijwilligers te trekken:

1. Gezelligheid moet voorop staan

2. Zorg voor gevarieerd werk

3. Doe af en toe iets extra’s zoals een barbecue of een etentje
Het landgoed is 525 hectare groot en is al 200 jaar oud. “Ik probeer elke donderdag iets anders met de groep te doen en zo slingeren we over dit gebied”, vertelt Bruntink. Dat dit en alle extraatjes aanslaan bij de vrijwilligers, blijkt volgens hem wel uit het feit dat vrijwilligers van heinde en verre komen. “We hebben vrijwilligers die helemaal uit Arnhem, Apeldoorn, Zutphen en Nijbroek komen om te helpen.” De oudste is zelfs 85 jaar.
Het is een leuk groep en ze zorgen hier goed voor je
Vrijwilliger Willem Romeijn heeft daarentegen heel bewust vrijwilligerswerk gezocht in de buurt. De 67-jariger Voorstenaar wilde iets doen voor zijn omgeving toen hij met pensioen ging. “Daarbij wilde ik in contact komen met anderen, want ik woon maar alleen.” Romeijn is blij met de groep vrijwilligers op het landgoed. “Het is een leuk groep en ze zorgen hier goed voor je. Het is belangrijk dat het positief is.” Lekker buiten werken vindt Romeijn heerlijk. “Behalve als het te koud is in de winter. Als ik uit de wilgen waai tijdens het knotten, dan blijf ik thuis.”
Ook meehelpen ook Landgoed Beekzicht? Op de website van het landgoed lees je meer.
Zie ook: