Rijk van Nijmegen

Bart Janssen overleefde bombardement maar nét: 'Ik heb enorm veel geluk gehad'

Bart Janssen.
Bart Janssen. © Omroep Gelderland
NIJMEGEN - Hoeveel geluk kan je hebben in tijden van tragedie? De Nijmeegse Bart Janssen weet het. Hij was nog maar net drie weken oud toen Nijmegen werd gebombardeerd. Ruim achthonderd mensen overleefden het niet. Janssen was slechts enkele meters verwijderd van de inslag.
Op 22 februari 1944 werd de stad gebombardeerd. Niet door de Duitsers, maar door de geallieerden. Jaren werd het een 'vergissingsbombardement' genoemd, maar volgens historici was het een bewust gekozen doel.
"Ik noem het geen vergissing. Het is geen verwisseling met een andere stad", vertelt historicus Joost Rosendaal. "Het is nooit de bedoeling geweest om burgers te raken, maar het was een militair doelwit: een spoorwegemplacement."

Veel mensen op straat

In andere steden vielen veel minder burgerslachtoffers, en dat kwam onder meer door het luchtalarm. "Die was ingetrokken en daarna weer gegeven. Daardoor waren veel mensen op straat. Maar het soort bommen dat in Nijmegen viel, deden veel huizen instorten."
Bekijk het verhaal van Bart Janssen:
Bart Janssen overleefde maar nét de oorlog: 'twee huizen verder en ik was er niet meer geweest' - Muzikale Tour Van De Vrijheid
Terwijl de vliegtuigen overvliegen, zit Janssen samen met zijn ouders in de keuken. "Je moest in een zo klein mogelijke ruimte gaan zitten", vertelt hij in het programma de Muzikale Tour Van De Vrijheid. "Vader vertrouwde het niet en liep naar de voorkant van het huis. Mijn moeder trok in een impuls de kinderwagen mee naar voren en achter valt de bom. Via de voorkant konden ze naar buiten komen. Ze waren alles kwijt, maar ze leefden nog wel. Ik heb enorm veel geluk gehad."

Speciaal nummer

Hoewel hij de oorlog alleen als kleine baby heeft meegemaakt, bleef het als een rode draad door zijn leven gaan. Hij luisterde ademloos naar de verhalen van zijn ouders en grootouders. Uiteindelijk besloot hij om, vijftig jaar na de oorlog, een boek met ooggetuigenverslagen uit te brengen.
In het programma de Muzikale Tour Van De Vrijheid vertelt hij zijn verhaal aan Merijn van Haren en Roman Huibregts van de band Navarone. Aan het eind van de aflevering spelen ze een speciaal gemaakt nummer.
Bekijk hieronder de hele aflevering van de Muzikale Tour Van De Vrijheid:
Muzikale Tour van de Vrijheid - Navarone & Bart Janssen