Gelderse Vallei

Universiteit: 'Vogelgriep in Gelderse Vallei lijkt verspreid tussen bedrijven'

WUR: vogelgriep Gelderse Vallei lijkt verspreid tussen bedrijven
WUR: vogelgriep Gelderse Vallei lijkt verspreid tussen bedrijven © ANP
WAGENINGEN - De vogelgriep die pluimveebedrijven in de Gelderse Vallei teistert, lijkt verspreid tussen de bedrijven onderling. Waarschijnlijk zijn eerst twee bedrijven in het gebied besmet geraakt door wilde vogels, waarna het virus zich naar andere plekken in het gebied kon verplaatsen, wijst onderzoek van de Wageningen Universiteit uit.
De afgelopen twee weken zijn bij zeven bedrijven in de Gelderse Vallei minstens 430.600 besmette kippen en 11.500 besmette eenden afgemaakt. Pluimveebedrijven binnen 1 kilometer van de vogelgriepbesmetting zijn ook geruimd.

Eerste besmettingen door watervogels

Onderzoekers van Wageningen Bioveterinary Research troffen twee clusters van besmettingen aan. Binnen zo'n cluster lijkt de genetische code van het hoog pathogene vogelgriepvirus erg op elkaar. Dat wijst erop dat wilde vogels eerst twee bedrijven hebben besmet en dat het virus zich daarna tussen bedrijven verspreidde, legt Nancy Beerens uit. Zij is hoofd van het Nederlands Referentie Laboratorium voor Aviaire Influenza.
Eerdere uitbraken van de vogelgriep in dit seizoen waren vrijwel allemaal het gevolg van aparte besmettingen door wilde vogels, stellen de onderzoekers.

Strengere regels

Het ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit heeft sinds de uitbraken van de vogelgriep de bezoekersregeling aangescherpt. Pluimveebedrijven in de 1 kilometer zone rondom de uitbraken worden preventief geruimd. Daarnaast worden pluimveehouders in de regio opgeroepen om de adviezen en hygiëneregels strikt na te leven.

Zie ook: