Arnhem en omstreken

Koningsdag is ouderwets gezellig: 'Grote complimenten voor iedereen'

Burgemeester Marcouch van Arnhem tijdens de eerste Koningsdag sinds 2019.
Burgemeester Marcouch van Arnhem tijdens de eerste Koningsdag sinds 2019. © Omroep Gelderland
ARNHEM - Een Koningsdag in Arnhem uit het boekje. Maanden van voorbereidingen wierpen vandaag hun vruchten af. Burgemeester Ahmed Marcouch is tevreden.
De eerste burger van Arnhem dompelde zich onder in het feestgedruis, al moest hij vanwege zijn deelname aan de ramadan eten en drank afwijzen.
Tijdens de Koningsnacht verrichtte de Arnhemse politie zes arrestaties, aldus Marcouch. "Voor belediging, verstoring van de openbare orde, mensen die te veel gedronken hadden. De sfeer was prima. Tegen 3.00 uur kon de politie al afschalen en konden beveiligers het overnemen."

Incident op vrijmarkt

Maanden had de gemeente, evenals politie, ondernemers en vrijwilligers, zich voorbereid op de eerste Koningsdag sinds 2019. Corona zette een streep door de feestelijkheden in 2020 en 2021. Marcouch: "Dan is het mooi als het allemaal goed gaat. Dat geeft mij en mijn mensen voldoening. Grote complimenten voor iedereen die dat feestje hebben gemaakt. Mooi dat we dit met elkaar kunnen doen."
Een incident op de vrijmarkt in Arnhem-Zuid was een van de weinige smetjes op een verder probleemloos verlopen feestdag.

Sturen op drukte

De gemeente heeft ook geleerd van het verleden, vond Marcouch. "We kunnen heel erg goed sturen op druktes. Als het vol was, konden mensen naar elders. We hebben iets gevonden dat helpt om te voorkomen dat spanningen ontstaan", verwees hij naar crowdmanagement. "Anders sta je daar maar te wachten. Dat willen de mensen niet", zei hij tegen verslaggever Joost Driessen.
En toen onderbrak deze steltloper opeens het gesprek.
Marcouch blikt terug op Koningsdag 2022