Noord-Veluwe

Forse kritiek op besluit burgemeester om kroeg eerder te sluiten

Café De Zaak eerder dicht na meldingen over drugsgebruik
Café De Zaak eerder dicht na meldingen over drugsgebruik © Omroep Gelderland
NUNSPEET - “Volkomen fout”, zo noemt Michiel de Vries, hoogleraar bestuurskunde aan de Radboud Universiteit, de beslissing van de gemeente Nunspeet om maatregelen te nemen bij een kroeg. Er gaan geruchten dat er onder meer drugs zouden worden gebruikt, maar bewijs is er niet.
De gemeente beroept zich op de Algemene Plaatselijke Verordening (APV), maar er is geen overtreding geconstateerd. En dan kan eerder laten sluiten volgens de hoogleraar simpelweg niet.
Professor De Vries laat geen spaan heel van het besluit van de gemeente Nunspeet om een ontheffing in te trekken vanwege 'vermoedens van drugsgebruik'. “Een eenvoudige gang naar de bestuursrechter zal ervoor zorgen dat deze beslissing van de gemeente Nunspeet heel snel van tafel is”, zegt De Vries.

Geen bewijs

De gemeente Nunspeet liet de ondernemer Harry Ten Hove vorige week weten dat zijn café eerder dicht moet. In plaats van om 04.00 uur, moet De Zaak nu om 01.00 uur dicht. Als reden wordt genoemd dat er drugs gebruikt zouden worden in het café. Ook zou er drank worden geschonken aan minderjarigen.
Bewijs is er echter niet, zo valt ook te lezen in de brief van burgemeester Breunis van de Weerd. "Nadrukkelijk wil ik stellen dat er door de politie en de gemeentelijke opsporingsambtenaren geen strafbare feiten zijn vastgesteld", schrijft Van de Weerd. "Zij hebben echter wel veel signalen ontvangen."
Om hoeveel meldingen het gaat, wordt niet duidelijk. Wel schrijft Van de Weerd: “Gezien de hoeveelheid klachten/meldingen kan worden gesteld dat de maatschappelijke onrust toeneemt.”

Rechtstaat

Hoogleraar De Vries is verbaasd over de mededeling van de burgemeester: “Het is heel vreemd om dit alleen op basis van geruchten te doen. De term ‘maatschappelijke onrust’ is natuurlijk ook enorm vaag. Zijn er rellen voor het café? Vechtpartijen of demonstraties? We leven in een rechtstaat. Een overtreding zal toch echt aangetoond moeten worden. Je alleen baseren op geruchten is niet voldoende en zelfs volkomen fout.”
Dat er wel eens een opstootje is in het dorpscentrum ontkent uitbater Ten Hove niet. “Laatst nog. Maar dat had niets met onze zaak te maken. Daar kunnen wij ook niets aan doen, dat het bij ons in de straat was.”
De ondernemer baalt van de beslissing van de gemeente. “Je mag best weten dat ik er een paar dagen slecht van heb geslapen”, zegt de uitbater. De hele kwestie zal hem zeker 50.000 à 60.000 euro gaan kosten. “Ik zag het afgelopen weekend al. Ik had voor het eerst in dertig jaar de kroeg al iets na middernacht leeg. En heb afgelopen weekend zo’n kleine 10.000 euro minder omzet gedraaid, dan in een normaal weekend.”

Kort geding

“Ik zou een stevig gesprek met de gemeente aangaan en als er geen bewijs ligt, zou ik een kort geding aanvragen en een flinke schadevergoeding", zegt De Vries. "Dat kan al op korte termijn. Maar ik denk dat de gemeente dan bakzeil haalt, want die zal ook niet graag op de vingers worden getikt.”
Ook Koninklijke Horeca Nederland denkt dat een stap naar de rechter niet onterecht is. Een woordvoerder laat weten: “Burgemeesters moeten heel zorgvuldig omgaan met hun bevoegdheid om op basis van ‘openbare orde’ een bedrijf vervoegd te sluiten. Sluiting is een heel zwaar middel, want het heeft direct invloed op omzet en kan als het langer duurt impact hebben op het voortbestaan van een bedrijf", zegt de woordvoerder. "Een sluiting, of een eerdere sluiting, enkel en alleen op basis van geluiden en klacht uit de samenleving lijkt ons een uitermate dunne onderbouwing en zou naar onze mening in ieder geval niet zo moeten kunnen. Of dat in de kwestie van De Zaak in Nunspeet het geval is kunnen wij niet beoordelen."

Ondernemertje pesten

Ten Hove denkt na over juridische stappen. “Ik wil me er eigenlijk niet bij neerleggen”, zegt hij strijdvaardig. “Dit is gewoon ondernemertje pesten. Veel ondernemers zouden dit na corona niet overleven. Het ergste vind ik dat onze naam te grabbel is gegooid. Drugsgebruik onder jongeren is landelijk gewoon een groot probleem. Het gebeurt ook op scholen en in restaurants. Laten we dan met de hele horeca een vuist maken en laten zien wat we doen. Maar we staan helemaal alleen, de gemeente zelf doet helemaal niets.”
Hoogleraar De Vries geeft aan dat de gemeente zelf ook iets kan doen om te controleren of er dingen misgaan in een café. “Bijvoorbeeld met een buitengewoon opsporingsambtenaar (BOA) of agent naar binnenlopen. Als er dan wordt geconstateerd dat er drugs worden gebruikt, kun je het café zo sluiten. Of desnoods undercover. Ze kunnen dan een zogenoemde mystery guest sturen die de hele avond bekijkt wat er nu eigenlijk gebeurt.

Vragen

Wat de gemeente zelf doet aan preventie en de aanpak van drugsgebruik, is niet duidelijk. De gemeente wil namelijk verder niet reageren op de kwestie. Wel laat een woordvoerder weten dat er komende week wordt gesproken over een preventie- en handhavingsplan voor alcohol en drugs.