Achterhoek

Grote winnaar van verkiezingen in Aalten buitenspel gezet

Hans Martijn Ostendorp (links).
Hans Martijn Ostendorp (links). © Omroep Gelderland
AALTEN - BBB/HMV, de grote winnaar van de verkiezingen in Aalten, is tijdens de coalitiebesprekingen buitenspel gezet doordat de partij van fractievoorzitter Henk Meerdink vasthoudt aan extra windmolens in Aalten. De beoogde coalitiepartijen, CDA en GemeenteBelangen (GB), willen geen extra windmolens.
Informateur Hans Martijn Ostendorp heeft de aandacht daarna verlegd naar de Progressieve Partij (PP) om samen met de grootste partijen, CDA en GB, een coalitie te vormen. PP, een duurzaamheidspartij bij uitstek, verklaarde een verbod op uitbreiding van het aantal windmolens niet als een breekpunt te zien.
"Dat hoeft geen probleem te zijn, we zullen onze punten naar voren kunnen brengen", aldus Esther Diepenbroek, fractievoorzitter van PP, maandagavond tijdens een extra raadsvergadering.
Daarbij wil het CDA blijven inzetten op twee wethouders voor het sociale domein en dan met name op de voortzetting van het huidige beleid met de huidige wethouders Hans te Lindert (CDA) en Joop Wikkerink (PP). "We kiezen voor continuering van het beleid", stelde CDA-fractievoorzitter Raimond Smit.

'Oude voet verder'

Volgens Meerdink is er niet gekozen voor 'vernieuwing en aandacht voor de boeren'. "Men gaat liever op de oude voet verder en er is voor ons géén breekpunt geweest, wel een gesprekspunt. Hetgeen er nu wordt gesuggereerd is niet juist", aldus de voorman van BBB/HMV.
De VVD valt uit het college en fractievoorzitter Gerbert Navis reageerde in de ogen van Alex Walter (GB) 'zuur', maar dat bestreed Navis: "Na het verlies tijdens de verkiezingen past ons nederigheid. We hebben kritische vragen gesteld, maar hebben onze steun aan het advies van de informateur uitgesproken."
Hans Martijn Ostendorp, de algemeen directeur van De Graafschap, gaat in Aalten ook verder als formateur, met als inzet een coalitie tussen CDA, GB en PP.