Gelderse Vallei

Minister wil er 'alles aan doen' nieuwe uitbraken vogelgriep te voorkomen

Minister van Landbouw Henk Staghouwer.
Minister van Landbouw Henk Staghouwer. © Omroep Gelderland
EDE - "Ik vind het een grote ramp." Dat zegt landbouwminister Henk Staghouwer over de uitbraak van vogelgriep in de Gelderse Vallei. De minister sprak vanmiddag op het gemeentehuis van Ede over de situatie met vier pluimveehouders en de burgemeesters en wethouders van de gemeente Ede en Barneveld.
"Het was een goed gesprek", blikt de bewindsman terug. "Er is hier behoorlijk wat aan de hand. De vogelgriep grijpt in rap tempo om zich heen en dat is reden tot zorg."
Volgens de minister was het belangrijkste gesprekspunt van vanmiddag de ruimingen van dieren. "Dat heeft grote impact op ondernemers. Het is natuurlijk niet de bedoeling om op deze manier van beesten af te komen."

Meer ruimingen?

De uitbraak van het vogelgriepvirus heeft inmiddels 1,3 miljoen vogels in de Gelderse Vallei het leven gekost. Staghouwer nam vorige week extra maatregelen om verspreiding van het virus tegen te houden. Zo mogen er géén 'vreemden' meer op een erf van het pluimveebedrijf komen en is het vervoersverbod aangescherpt.
Zo reageren pluimveehouders op het gesprek met de minister:
Minister praat met kippenboeren
Toch blijkt dat er ondanks deze maatregelen nog extra besmettingen plaatsvinden. "Maar op dit moment kan ik niet meer doen. We zijn aan het nadenken over nadere maatregelen, maar die zijn zeer vergaand."
Over wat die maatregelen zouden kunnen zijn, blijft de minister vaag. Wat kan is dat er meer bedrijven preventief geruimd worden. "Daar wil ik niet op vooruitlopen, dat is op dit moment nog niet aan de hand. Maar het zijn wel scenario's die je in je achterhoofd hebt."

'Kwetsbaar'

Wat meespeelt met de uitbraak van het virus, is de intensiviteit van de pluimveehouderij in de Gelderse Vallei. "Op het moment dat er heel veel kippen op een kluitje zitten, ben je heel erg kwetsbaar." De minister wil 'heel goed' nadenken of dat nog wel kan. Met het verminderen van pluimveebedrijven kan ook de stikstofuitstoot worden teruggebracht", legt Staghouwer uit.
Wanneer de vogelgriepuitbraak is afgelopen, weet niemand. Ook de minister niet. "We zien dat het virus het hele jaar uitbraken kent. Het is niet meer zo dat dat alleen in de winter is, maar ook in de zomer. "Ik wil er alles aan doen om nieuwe uitbraken te voorkomen. We denken mee met ondernemers, maar we moeten ook verantwoordelijkheid nemen, en dat doen we."