Achterhoek

Annette en Dirk kregen plots gezelschap van een complete eekhoornfamilie

Tot haar verbazing ontdekt Annette dat deze eekhoorn een nest heeft gemaakt boven het slaapkamerraam in de muur.
Tot haar verbazing ontdekt Annette dat deze eekhoorn een nest heeft gemaakt boven het slaapkamerraam in de muur. © Annette Hiddink
ZELHEM - Al weken staan Annette en Dirk Hiddink uit Zelhem regelmatig oog in oog met een eekhoorn. Het beestje blijkt een nestje te bouwen in een gat net onder het dak van hun huis, midden in een woonwijk. "Wij dachten, dat gaat 'm toch nooit worden hier?".
Sinds februari spot het duo regelmatig een eekhoorn in de tuin, maar ook in de vensterbank op de eerste verdieping. "Dan was mijn man daar aan het werk en dan zat hij hem aan te kijken. Hij leek niet echt bang", vertelt Annette, die het beestje meerdere malen via het raam kon filmen en fotograferen.
Deze eekhoorns bouwen een nestje in de muur

Jump van 5 meter

Een buurman ziet op een gegeven moment meerdere koppies net boven de rolluiken van Annette en Dirk uitsteken. Een moeder blijkt haar vier jongen groot te brengen in een gat in de achtergevel van de familie Hiddink. "Ja, heel bijzonder. Je denkt toch dat eekhoorns een nestje maken in een boom. Waarschijnlijk voelde dit plekje veilig, maar het uitvliegen was geen ideale situatie", vertelt Annette.
Als ze afgelopen woensdag de was staat op te hangen, hoort ze opeens geritsel en ziet ze een eekhoorn meters naar beneden vallen. "Die viel echt heel beduusd op de grond, die zat heel verward te kijken." Op een gegeven moment begint hij zich te wassen en wil het jong terug naar het nest. Maar 5 meter omhoogklimmen tegen de muur blijkt een onmogelijke opgave.
"Hij wilde de weg terug vinden, maar dat kreeg hij niet voor elkaar." Mama-eekhoorn is in geen velden of wegen te bekennen, dus het kleintje zit te zoeken hoe hij terug moet komen. Aangezien er geen weg terug lijkt, brengen de Zelhemmers het jonge eekhoorntje naar Stichting Opvang Noach, een opvanglocatie. "Gelukkig had hij de val in ieder geval overleefd. Nu wordt hij straks weer uitgezet in de natuur."

Het loopt niet voor iedereen goed af

Na de sprong van het eerste jong ziet Annette iets later op de dag weer iets bewegen voor haar woonkamerraam. "Een broertje of zusje is ook uit het nest gesprongen, maar die heeft het helaas niet gered." Een paar dagen later hoort het gezin nog steeds geritsel in het nest, waarna ze weer iets zien vallen. "Toen stonden er twee op de grond, die hebben het gelukkig wel overleefd."
Als het duo aan het spelen is in de tuin, komt moeders er later ook aan. "Ze hebben hier samen nog een uurtje in de tuin gezeten. Het leek alsof ze aan het oefenen waren om te klimmen en te klauteren in onze heg, heel leuk om te zien. Vervolgens zijn ze verdwenen via de pergola, vertrokken naar het bos waarschijnlijk."
Hoewel Annette heeft genoten van de vijf logés, is dit de eerste en laatste keer. "Het gat gaan we dichtmaken. Er is een kans dat ze terugkomen, dat is wel leuk, maar voor de eekhoorn en de jongen is het uitvliegen hier niet veilig. Je wil niet dat ze allemaal dood neervallen. Gelukkig zijn er drie jongen hier goed weggegaan."