Rijk van Nijmegen

De Beuningse vergismoord: dit is wat we tot nu toe weten

Een poster van de politie waarmee destijds om meer informatie verzocht werd.
Een poster van de politie waarmee destijds om meer informatie verzocht werd. © Omroep Gelderland
BEUNINGEN - Maandag werd bekend dat de politie opnieuw een verdachte heeft opgepakt voor de moord op de Nijmeegse Mehmet Kiliçsoy. Mehmet werd het slachtoffer van een vergismoord, de daders hadden een ander doelwit op het oog. Het Openbaar Ministerie (OM) had meerdere verdachten in beeld en inmiddels zijn er wel tien opgepakt. Een grote zaak dus, maar hoe zat het ook alweer?
Mehmet Kiliçsoy (49) is werkzaam als zzp'er in de bouw. Hij staat bekend als een handige vakman die altijd bereid is mensen te helpen. Door het uitbreken van de pandemie had hij minder werk, maar op maandagochtend 6 juli 2020 is hij weer op weg naar een klus in Beuningen. Hij moet bij de kruising van de Burgemeester Geradtslaan en het Thorbeckeplein zijn.
Er lopen op dat moment veel mensen. Ze zijn onderweg naar hun werk of brengen hun kinderen naar school. Op dat kruispunt wordt Mehmet rond 8.30 uur neergeschoten door gemaskerde mannen. Omstanders hoorden vijf schoten. De daders vluchten in weg in een witte bestelauto.
Een huisarts in de buurt probeert Mehmet nog te reanimeren, maar dat mocht niet baten. Hij overlijdt diezelfde dag. Mehmet laat een gezin met een dochter en twee zoons na.

Politie stond voor raadsel

Waarom werd Mehmet neergeschoten? De politie stond voor een raadsel. Al snel werd er meer over de klusjesman bekend vanuit zijn omgeving. "Ik kan me niet voorstellen dat iemand hem iets aan zou willen doen", zegt een collega van Mehmet. "Mehmet was een hele lieve man", reageert zijn broer. "Iedereen kende hem en hij stond altijd klaar voor een ander om een klusje te doen.”
"Ik kon een week lang niet huilen", reageerde de dochter van Mehmet later. "Ik wachtte echt op het moment dat iemand naar me toe kwam en zou zeggen: het is een grap. Maar dat is niet gebeurd. Mijn hele familie heeft een gebroken hart."
Mehmet was een hardwerkende en gelovige man die zijn vrije tijd graag met zijn familie en vrienden doorbracht. Hij was veel in zijn moestuin te vinden, bij zijn groenten en zijn kippen.
Mehmet's broer trok al snel een rake conclusie: "Het moet een vergissing zijn geweest."
Mehmet Kiliçsoy, het slachtoffer van de vergismoord in Beuningen.
Mehmet Kiliçsoy, het slachtoffer van de vergismoord in Beuningen. © Screenshot Opsporing Verzocht

Daders uit Amsterdam

Het was een vergissing, zo werd officieel duidelijk op 28 februari 2021. Mehmets moordenaars hadden de verkeerde te pakken en brachten een volkomen onschuldige man om het leven.
Ondertussen vorderde het politieonderzoek. Al snel werd duidelijk dat de daders op de dag van de moord in wel vier verschillende auto's reden. Door die auto's werd op 3 maart 2021 bekend dat de politie twee mannen en een vrouw uit Den Haag had aangehouden. Ze werden verdacht van het stelen van de auto's, maar niet van de moord. Ze werden een korte tijd later vrijgelaten.
Politieonderzoek op de plek van de dodelijke schietpartij.
Politieonderzoek op de plek van de dodelijke schietpartij. © Roland Heitink
Op 6 maart 2021 werd de eerste verdachte van de moordaanslag aangehouden. Een Amsterdammer meldde zich zelf bij de politie nadat er beelden van hem zijn uitgezonden in opsporingsprogramma's. Enkele dagen later werd een tweede verdachte uit Amsterdam opgepakt. Het ging om een bekende van de politie. In mei van dat jaar werden nog drie verdachten aangehouden.
Het OM sluit meerdere aanhoudingen niet uit, ze zeggen dat het onderzoek 'gesmeerd' verloopt. In juni werd verdachte nummer zes opgepakt. Het gaat om mannen in de leeftijd van 20 tot 32 jaar die vrijwel allemaal uit Amsterdam komen. Drie van de zes verdachten zijn familie van elkaar.
Een van hen werd opgepakt in Frans-Guyana, in Zuid-Amerika. Hij werd uitgeleverd aan Nederland en wordt van meer zware misdrijven verdacht.
Veel bewijs wordt uit de diverse versleutelde telefoons gehaald, waardoor het onderzoek veel tijd vergt. Het OM krijgt een steeds beter beeld van wat er allemaal speelt rondom de moord op Mehmet.

Nog geen veroordelingen

De familie van Mehmet komt massaal bij de zittingen opdagen. Ze willen antwoorden op hun vragen. Er zijn nog altijd geen veroordelingen geweest in de zaak. Een paar maanden lang werd er weinig nieuws gemeld.
Tot 25 april 2022. De politie maakt bekend dat er nog een verdachte is opgepakt voor de zaak. Het gaat om een 21-jarige Amsterdammer die al als verdachte vast zat in een andere moordzaak.
Daarmee komt het aantal aanhoudingen op tien. De drie verdachte autodieven kwamen al snel vrij en ook een andere verdachte zit niet meer vast. Er worden nu nog zes mensen vastgehouden voor de moord op Mehmet Kiliçsoy. Een onschuldige vader die niet meer in leven is, omdat hij op de verkeerde tijd op de verkeerde plek was.