Stedendriehoek

Duizend leerlingen treden op voor Máxima: 'Dit vind je nergens anders'

Leerlingen repeteren voor concert bij Paleis Het Loo
Leerlingen repeteren voor concert bij Paleis Het Loo © Omroep Gelderland
APELDOORN - Toen koningin Máxima vorig jaar 50 werd, kreeg ze van de provincie Gelderland de Doe Maar Mee Band cadeau. Het bleek een gouden zet voor muziekonderwijs in de provincie. Binnenkort laat die band voor het eerst van zich horen: duizend Gelderse basisschoolleerlingen geven een concert bij Paleis Het Loo in Apeldoorn. “Dit vind je nergens anders.”
De provincie kon geen passender verjaardagscadeau bedenken dan de Doe Maar Mee Band. Koningin Máxima is namelijk erevoorzitter van het project Méér Muziek in de Klas en zet zich in voor meer muziekonderwijs. Nu blinkt Gelderland uit in muziekonderwijs.
Het Gelderse initiatief verbindt scholen met muziekverenigingen. “Of je nou banjo, keyboard of viool speelt, voor alle kinderen is er een partij. Voor muziekverenigingen zijn er moeilijkere partijen. Zo komt alles samen. Die infrastructuur is uniek. Dat vind je nergens anders”, vertelt Arend Nijhuis die namens Cultuur Oost de Doe Maar Mee Band oprichtte.
Bekijk hier hoe leerlingen repeteren met de Doe Maar Mee Band:
Kinderen mogen optreden voor Maxima
Op verschillende plekken in de provincie repeteren lokale Doe Maar Mee Bands. Nu, na een jaar, laten de bands gezamenlijk zien wat ze kunnen. Op 16 mei is Paleis Het Loo het decor van een optreden van de duizendkoppige band. “Het enthousiasme is enorm. Ik had wel tweeduizend kinderen naar het paleis kunnen krijgen”, weet Nijhuis.

Méér Muziek in de Klas

Dat Gelderland een voorbeeld mag zijn voor muziekonderwijs in Nederland, is te danken aan het project Méér Muziek in de Klas. Dat ontstond in 2014 nadat de toenmalige minister Jet Bussemaker een onderzoek liet doen. Daaruit bleek dat 80 procent van de ouders graag meer muziek op school wilde. Maar in die tijd was dat maar in 11 procent het geval.
De Doe Maar Mee Band in Apeldoorn repeteert voor het concert
De Doe Maar Mee Band in Apeldoorn repeteert voor het concert © Omroep Gelderland
Volgens Nijhuis komt in Gelderland nu 80 procent van de basisschoolleerlingen in aanraking met muziekonderwijs. “Door de Doe Maar Mee Band hopen we die laatste 20 procent nog te bereiken. De basisgedachte is: lekker meedoen! Met ritmes, je stem of een instrument. Of je nu een professional bent of een kind.”
Want naast de basisscholen en muziekscholen doen ook professionele muzikanten van Phion, orkest van Gelderland & Overijssel en orkest De Ereprijs mee. Samen vormen ze de grootste samengestelde band van Gelderland.

Kaalslag door bezuinigingen

De hoop is om zo ook meer muziek buiten de klas te realiseren. “Door tal van bezuinigingen heeft daar de laatste jaren een kaalslag plaatsgevonden. Vroeger had je overal muziekscholen. Maar door lokale bezuinigingen is dat onder druk komen te staan. Het gevaar dat kinderen niet overal meer muziekles kunnen krijgen is heel groot”, vreest Nijhuis.
Duizend leerlingen treden op voor Máxima: 'Dit vind je nergens anders'
Duizend leerlingen treden op voor Máxima: 'Dit vind je nergens anders' © Omroep Gelderland
Koningin Máxima kan haar cadeau op 16 mei helaas niet live bekijken. Daarom wordt haar een film aangeboden van het optreden. Geïnteresseerden kunnen het concert gratis bijwonen maar moeten wel van tevoren een plekje reserveren.