Arnhem en omstreken

Gelderse 'Tinder Swindler' hangt 5,5 jaar cel boven het hoofd

Een man van 45 uit Huissen zou jarenlang een luxe leventje hebben geleid door geld wit te wassen.
Een man van 45 uit Huissen zou jarenlang een luxe leventje hebben geleid door geld wit te wassen. © Omroep Gelderland
HUISSEN - Dure auto’s, grote huizen en mooie vrouwen. Justitie ziet een 45-jarige man uit Huissen als een soort Gelderse Tinder Swindler, zoals die uit de bekende Netflix-documentaire. Hij zou jarenlang een luxe leventje hebben geleid door geld - dat hij door criminele activiteiten zou hebben verkregen - wit te wassen.
Justitie verdenkt hem van het witwassen van van bijna een miljoen euro, oplichting en valsheid in geschrifte. Daarvoor moet hij volgens het Openbaar Ministerie 5,5 jaar onvoorwaardelijk de cel in. De Huissenaar maakte voor zijn 'zaken' gebruik van onder andere vier anderen - drie vrouwen en een man - tegen wie justitie ook straffen heeft geëist.

Netflix

Het OM haalde de Netflix-documentaire Tinder Swindler aan, omdat deze zaak gelijkenissen vertoond. De film vertelt het verhaal van de Israëlische oplichter Simon Leviev die de datingapp Tinder gebruikte om verschillende vrouwen emotioneel op te lichten om zijn wilde levensstijl financieel te ondersteunen.
De zaken rond de 45-jarige Huissenaar spelen vanaf 2006 tot het najaar van 2018. De fraude kwam aan het licht door een anonieme tip. In november 2018 werden ze alle vijf opgepakt. De drie vrouwen en een man uit Doesburg kwamen na een paar dagen weer vrij, de Huissenaar zat meer dan 100 dagen vast. Hij was volgens justitie de spil van alles. De man was niet op zitting aanwezig vandaag.

Nepbedrijfjes

"Ja, ik was destijds een stuk jonger en ik was verliefd. We hadden een klein kindje samen. Nu besef ik wel dat ik dom en naïef ben geweest", zegt een 40-jarige vrouw uit Brummen geëmotioneerd in de rechtbank in Zutphen. De vrouw is één van de drie vrouwelijke verdachten in de oplichtingszaak.
Ze had een tijd lang een relatie met de Huissenaar, net als de twee andere vrouwelijke verdachten uit Zevenaar en Duiven. Inmiddels heeft ze haar leven weer op de rit, vertelt ze. Maar het zou veel impact hebben gehad op haar.

'Ik dacht dat het oké was'

De 45-jarige Huissenaar had volgens justitie vanaf 2006 verschillende bedrijfjes - onder meer in Arnhem - die alleen op papier bestonden. Hij zou salaris hebben uitbetaald aan onder andere de drie vrouwelijke verdachten die zogenaamd officemanager of accountmanager waren, maar geen werkzaamheden verrichten.
"Ik dacht dat het oké was, omdat er ook belasting over betaald werd", vertelt de Brummense. De vrouw is - en was ook destijds - kapster van beroep en heeft nooit iets gedaan voor het zogenaamde bedrijf van haar toenmalige vriend. Ook tekende ze voor een hypotheek voor een woning in Velp en een lening voor een Ferrari, omdat hij haar dat vroeg te doen.

Meerdere kinderen bij meerdere vrouwen

Zelfs toen ze al uit elkaar waren deed ze nog soortgelijke dingen in opdracht van de Huissenaar. Ze was er inmiddels ook achter dat hij er meerdere vrouwen op na hield en ook meerdere kinderen bij sommigen had. "Ik stond met mijn rug tegen de muur. Ik was alleen met mijn kind en hij wilde me wel helpen met een huurwoning."

Handtekeningen

Eén van die andere vrouwen is een 44-jarige Zevenaarse. Met haar had hij al in 2006 een relatie die duurde tot 2012. Ook zij zegt nu op zitting dat ze altijd naar eer en geweten zou hebben gehandeld. Ze was verliefd op de Huissenaar en zegt ook niet van het bestaan van andere vriendinnen te hebben geweten.
Samen kochten ze onder andere een riante woning met paardenstallen in Rheden en namen ze coffeeshop Uprising in Apeldoorn over. De coffeeshop kwam op haar naam te staan en ook de hypotheek voor de woning tekende de vrouw. Dat was volgens de Zevenaarse allemaal zijn idee. "Hij zei dat hij door een faillissement geen hypotheek meer kon krijgen, ik geloofde hem."
Dat hij via een aparte constructie via allerlei andere rekeningen duizenden euro's aan contanten liet storten, vond ze niet gek. Ook kocht de Huissenaar onder een andere naam nog een hotel in Winterberg en meerdere dure auto's zoals een Bentley en een Porsche.

Slachtoffer of doorgewinterde crimineel

De officier van justitie vraagt zich in haar requisitoir af of de vrouwen nu onschuldige slachtoffers zijn of doorgewinterde criminelen. "Ik denk iets daar tussenin", zegt ze stellig. "De vrouwen lieten zich inpalmen door deze charmeur. Meerdere kregen zelfs een kind met hem."
Dat hij hun bankrekeningen onderhield en zij af en toe iets moesten tekenen voor hem, namen ze voor lief. Justitie gelooft niet dat de vrouwen van niks hebben geweten. De officier eist tegen de Zevenaarse dan ook drie jaar cel, waarvan één jaar voorwaardelijk. Tegen de Brummense wordt veertig maanden cel geëist. Een vrouw uit Duiven die verdacht wordt van soortgelijke feiten, maar niet op zitting aanwezig was, moet volgens justitie achttien maanden de cel in.

Luxe auto's

Een autohandelaar uit Doesburg hoeft niet de cel in, maar moet een taakstraf en een voorwaardelijke celstraf krijgen, vindt justitie. Hij zou in opdracht van de Huissenaar meerdere auto's hebben gekocht en verkocht voor de Huissenaar. Volgens justitie wist de autohandelaar dat het geen zuivere koffie was, omdat alles met cash geld gebeurde. Maar heeft hij zich laten leiden door gouden kansen. Daarnaast wil justitie zijn autobedrijf verbeurd verklaren, omdat de verdachte zijn onderneming is gestart met grotendeels crimineel vermogen.
De rechtbank zal pas in juni uitspraak doen over de omvangrijke fraudezaak.