Gelderse Vallei

Opnieuw vogelgriep op legbedrijf, 17.000 kippen geruimd

Het virus grijpt om zich heen in de Gelderse Vallei.
Het virus grijpt om zich heen in de Gelderse Vallei. © ANP
BARNEVELD - In Barneveld is opnieuw vogelgriep vastgesteld. Het gaat om een legbedrijf binnen de 1 kilometerzone van een ander besmet bedrijf in Terschuur. Daar werd zondagochtend bekend dat er vogelgriep ontdekt is.
Het landbouwministerie meldt dat er 17.000 kippen zijn geruimd op het legbedrijf in Barneveld. Dat zou al preventief gebeuren, omdat het bedrijf dicht bij een ander besmet bedrijf staat.

'Pluimveedicht gebied'

In de 1 kilometerzone rondom het Barneveldse legbedrijf liggen vier andere pluimveebedrijven. Drie daarvan hebben vogels op stal. Ook deze dieren worden geruimd. Dit is volgens het ministerie nodig. "De bedrijven liggen in een pluimveedicht gebied. Wanneer er niet preventief geruimd wordt, kan de besmetting zich in dit gebied snel naar omliggende bedrijven verspreiden", is te lezen op de site.
Er liggen negentien andere bedrijven binnen de 3 kilometerzone van het legbedrijf. Deze worden onderzocht op vogelgriep. Een aantal bedrijven viel ook al in de 3 kilometerzone van de besmetting in Terschuur.
In de 10 kilometerzone liggen nog 230 andere pluimveebedrijven. Voor die bedrijven geldt per direct het vervoersverbod. Voor een groot aantal gold al zo'n verbod door eerdere besmettingen in de regio.
Zie ook: