Noord-Veluwe

Gerestaureerde botter EB 15 vaart weer

De tewaterlating van de EB 15 in Elburg
De tewaterlating van de EB 15 in Elburg © LOEmedia
ELBURG - De botter EB 15 in Elburg vaart weer. Gisteren werd het schip tijdens een open dag van de Botterstichting te water gelaten. Een restauratie van enkele jaren was daarmee afgerond.
De botter EB 15 was niet meer dan een wrak toen scheepstimmerman Kees Leusink eind 2018 begon met het opknappen van de botter. Hij kreeg, meldt LOEmedia, hulp van de vele vrijwilligers van Stichting tot behoud van de Elburger Botters.
Eigenaar Henk Schreurs had zijn botter aan de stichting geschonken. Zijn gezondheid liet niet toe het schip zelf te restaureren.
Tijdens de open dag van de Botterstichting werd het schip feestelijk te water gelaten. Dit gebeurde onder het oog van genodigden, onder wie provinciebestuurder Peter Drenth en Elburgs wethouder Arjan Klein.

Gast uit Amerika

Ook te gast was Bill Love uit de Verenigde Staten. Zijn oom, William Killroy Love was piloot bij de RAF en hij kwam in 1944 om bij een beschieting door Duits afweergeschut. Het vliegtuig kwam terecht in het, toen nog IJsselmeer, nu Flevopolder. Loves lichaam werd opgevist door de toenmalige schipper van de EB 15, Peter van der Heide.
Na de tewaterlating vertrok de Elburger vloot, waaronder de EB 15, voor een vaartochtje naar het Drontermeer.