Rivierengebied

Heldhaftige heftruckchauffeur schiet midden op snelweg te hulp

Danny in actie op de A15.
Danny in actie op de A15. © Danny Stroo
OOSTERHOUT - Opmerkelijke taferelen op de A15 bij Oosterhout zaterdag. Een auto met aanhanger schaart en de wagen komt op zijn kant terecht. Een hulpvaardige vrachtwagenchauffeur heeft de oplossing bij zich: een heftruck. Hij komt meteen met de machine in actie, terwijl het geheel gefilmd is en later op internet wordt gezet. Dit leidt tot gejuich in de online reacties, maar niet bij iedereen. Er zijn ook zorgen over de verkeersveiligheid.
Danny Stroo is de naam van de kordate heftruckchauffeur. Zijn actie werd gefilmd met een dashcam en de video is gedeeld door zijn werkgever uit Dodewaard. In de video van zo'n 2,5 minuut is eerst te zien hoe de auto met aanhanger schaart - waarom blijft onduidelijk. Vervolgens stopt de vrachtwagenchauffeur om met de getroffen mensen te praten. Auto's op de linkerbaan passen hun snelheid aan niet veel later komt de man met de heftruck aangereden.
En dan is het gauw gebeurd. Binnen een paar minuten zet hij de aanhanger rechtop en weet de auto ook weer weg te rijden. Dat gebeurde allemaal gisteren even na 12 uur 's middags op de A15.
Bekijk hieronder de beelden:

Auto begon te slingeren

"Ik zag het meteen, de auto begon te slingeren en toen ging de aanhanger om. Ik heb de vrachtwagen zo neergezet dat ik de rijstrook heb geblokkeerd voor de veiligheid", vertelt Stroo aan Omroep Gelderland. Daarna liep hij naar de mannen toe. "Ik heb gevraagd of alles goed met ze ging". Hij bood aan om met zijn heftruck te proberen de aanhanger recht te zetten. "In het filmpje heb ik het iets ingekort, maar ik kreeg de aanhanger redelijk snel omhoog. De lading was ook goed gezekerd".
De mensen hebben Stroo vervolgens bedankt voor zijn hulp. Hierop is hij doorgereden. "Ik zag wel dat de aanhanger niet door kon rijden. Door de klap waren allebei de banden aan de linkerkant lek".

'Altijd handig een vorkliftje'

Er zijn veel reacties binnengekomen op de video: "Lekker snel doorgepakt!", is een van de reacties. Een ander: "Altijd handig je vorkliftje bij je hebben. Je weet nooit waar je hem nodig voor hebt." Een derde: "Wel snel gehandeld door vrachtwagenchauffeur. Scheelt een hoop gevaarlijke situaties."
Ook op het werk van Danny konden ze zijn optreden wel waarderen. "Mijn baas vond het een mooie actie, ze hebben mijn video op Facebook ook gedeeld."
Bij Rijkswaterstaat hebben ze de video inmiddels ook gezien. Daar wordt positief gereageerd op zijn hulpvaardigheid. "We vinden het heel mooi dat mensen elkaar helpen en dat mensen heelhuids thuiskomen", legt een woordvoerder desgevraagd uit.
Maar het is niet alleen maar applaus. Ze wijzen ook op de risico's voor het verkeer die in het filmpje worden genomen. Rijkswaterstaat adviseert om in geval van ongelukken je auto in de berm te zetten, de gevarendriehoek op 30 meter te plaatsen en te wachten op een weginspecteur. "Die beveiligt de situatie en helpt je ook weer op weg."