Rivierengebied / Stedendriehoek

Kinderarts bezorgd na corona: 'Heel erg wat we jongeren hebben aangedaan'

Gelderse jongeren vertellen dat ze zich slecht zijn gaan voelen door de coronatijd.
Gelderse jongeren vertellen dat ze zich slecht zijn gaan voelen door de coronatijd. © Omroep Gelderland
TIEL - Alle ellende door coronamaatregelen lijkt inmiddels ver weg. Maar niet voor iedereen. Met name jongeren zitten nu met de schade die ze hebben opgelopen door ruim twee jaar aan beperkingen. En die schade is niet mals, laten diverse onderzoeken zien. En dus moeten we er volgens deskundigen alles aan doen om deze jongeren te helpen.
Hij ziet het in zijn spreekkamer, zegt kinderarts Károly Illy als hij over de kinderafdeling in ziekenhuis Rivierenland in Tiel loopt. “Veel tieners die allerlei klachten hebben variërend van neerslachtigheid, somberheid, maar ook ernstige situaties als gameverslaving, eetstoornissen, veel meer overgewicht, veel meer boulimia. Het is toch echt wel heel erg wat we onder jongeren hebben aangedaan", zegt Illy, voorzitter van de Nederlandse Vereniging voor Kindergeneeskunde.
Dat blijkt ook uit de cijfers. Deze week kwam het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) met cijfers waaruit blijkt dat een paar jaar geleden jongvolwassenen tot de gelukkigste bevolkingsgroep in Nederland hoorde en vorig jaar tot de ongelukkigste.
In 'De Pechgeneratie, jong in coronatijd' gaat Annemieke Schakelaar uitgebreid in gesprek met een groep jongeren. Ze praten open over de gevolgen van de coronatijd:
De pechgeneratie, jong in coronatijd

Leven niet meer zien zitten

Ook uit cijfers van Omroep Gelderland blijkt dat. In februari deden we onderzoek onder honderden Gelderse jongeren en daaruit blijkt dat ruim de helft van de Gelderse jongeren aangeeft dat het slechter gaat op school dan een jaar geleden; driekwart vindt het sociale leven veel minder en ruim de helft zegt het leven af en toe niet meer te zien zitten.
Jongeren die wij spraken bevestigen dat ook. "Je hebt geen sociale contacten meer, je school valt weg, zit veel te veel thuis en dan ga je piekeren", zegt de 19-jarige Dion uit Arnhem. Daantje van 16 uit Apeldoorn bevestigt dat. "Ik was heel stil, voelde mezelf niet meer, haatte school. Het ging echt niet goed met me."
Gelderse jongeren vertellen wat de coronatijd met hun gedaan heeft
Gelderse jongeren vertellen wat de coronatijd met hun gedaan heeft © Omroep Gelderland
Arts Károly Illy vindt dat we vol aan de bak moeten om deze jongeren te helpen en lessen moeten trekken uit wat er gebeurd is. "We moeten in ieder geval voorkomen dat we bij een eventueel volgende uitbraak van corona de scholen weer sluiten. Hoe we dat moeten doen, daar zijn we nu volop met deskundigen over in overleg. En we moeten als artsen, psychologen, onderwijs, met z'n allen aan de slag om deze jongeren te helpen."

Stoornis

Die noodzaak benadrukt ook Elnathan Prinsen, psychiater in het Arnhemse Ziekenhuis Rijnstate. “De gemiddelde leeftijd waarop iemand een psychiatrische stoornis krijgt is 18 à 19 jaar, dus we moeten niet onderschatten wat impact is van niet aangaan van nieuwe contacten, zoals in coronatijd gebeurde, in deze levensfase.”