Rivierengebied

Zonnepanelen en brand: 'Dat glas wil je niet in je veevoer hebben'

Op het dak van het bedrijf waar de brand uitbrak lagen veel zonnepanelen.
Op het dak van het bedrijf waar de brand uitbrak lagen veel zonnepanelen. © Persbureau Heitink
ERICHEM - Verzekeringswerk en je hebt andere woon- en werkruimte nodig. Dan hebben we het nog niet over de gevolgen voor anderen als je brand hebt met zonnepanelen op je dak. Glasdeeltjes en de metalen in de panelen dreigen in de voedselketen terecht te komen. “Dat spul wil je niet in het veevoer hebben.”
De gemeente Buren waarschuwde na de brand in Erichem voor scherven van zonnepanelen in de omgeving. Die kunnen gevaarlijk zijn voor spelende kinderen, huisdieren en vee.

'Schadelijk voor koeien'

Hoe gevaarlijk is een brand met zonnepanelen voor een agrarische omgeving, zoals Erichem? "Het is heel licht spul en het brokkelt vrijwel meteen af als je het in je handen neemt”, zegt een deskundige van een omgevingsdienst na een eerdere brand bij een bedrijf met zonnepanelen op het dak. “Het is schadelijk voor koeien en andere grazers. Als ze dit eten kunnen ze maagbloedingen krijgen."
Schapen in de buurt van zonnepanelen, foto ter illustratie.
Schapen in de buurt van zonnepanelen, foto ter illustratie. © Wikimedia Commons
Dierenarts Peter Klaver in Dodewaard adviseert boeren hun koeien op stal te zetten, totdat het gras is gemaaid. "En wacht met het vee weer van stal te halen tot het heeft geregend. “Kleine, fijne stukjes glas richten, denk ik, niet veel schade aan in de pens. Maar de darmen kunnen ontsteken als scherpere stukjes de darmwand beschadigen.”
Alsof alleen mensen belangrijk zijn
Brandweerspecialist Jetty Middelkoop noemt Klavers advies verstandig. "Dit gaat dan wel weer geld kosten, ben ik bang. Dat gras kan je niet inkuilen."
Middelkoop maakt zich na branden als Erichem telkens weer druk om het welzijn van dieren, want die komen volgens haar doorgaans op het tweede plan. "Alsof alleen mensen belangrijk zijn. Nou, dieren tellen ook mee."
Wat betreft de schade voor vee door de resten van zonnepanelen, is ze voorzichtiger. "Ik weet niet hoe dik die glasdeeltjes zijn, je hebt verschillende typen panelen. Hoe dunner die glaslaag hoe verder die resten kunnen komen. Voor de mens is dat niet gevaarlijk, want die graast niet, maar voor grazers mogelijk wel."

'Boer wil na mooi weer gras binnenhalen'

Na een brand in een loods met een zonnedak in Friesland in mei vorig jaar, sloeg LTO Noord alarm. “Als we straks een paar dagen mooi weer krijgen, dan willen de boeren hun gras binnenhalen. Ze moeten dan wel weten waar ze aan toe zijn, want dat glas wil je niet in het voer hebben.”
Dat beaamt een veearts die zich heeft toegelegd op de gevolgen van (stal)branden voor vee, Bulle Koster uit het Overijsselse Den Ham. “Zonnepanelen zijn chemisch afval”, zegt Koster. “Resten moet je afvoeren. Het gras moet je twee keer maaien. En neem monsters na de tweede keer maaien.”
Na elke stalbrand wrijven verzekeraars zich in de handen, weet Koster. De gedupeerden zitten met de schade, maar ook met de gevolgen voor hun verzekering. “De premie gaat omhoog.”
Dan maar geen zonnepanelen? “Dat is geen oplossing”, zegt Kosters collega Klaver droogjes. “Dat is in deze tijd van oorlog geen optie, hè.”