Rivierengebied

Campingbaas dupe van verwoestende brand: 'Mijn huisraad staat op straat'

Campingbaas dupe van verwoestende brand: 'Mijn huisraad staat op straat'
Campingbaas dupe van verwoestende brand: 'Mijn huisraad staat op straat'
ERICHEM - Geen persoonlijke ongelukken, wel veel waterschade en vooral dankbaarheid. Campingeigenaar in Erichem Karsten Pelsma blikt terug op de brand die zaterdag woedde. Brand die niet eens bij hem begon, maar letterlijk aan kwam waaien. "Mensen hebben spullen uit mijn huis gehaald."
Pelsma runt samen met zijn vrouw camping De Vergarde aan de Erichemseweg. Aanvankelijk lijkt er weinig aan de hand als driehonderd meter verderop brand uitbreekt bij pompoenenbedrijf De Terp aan het Lutterveld. Harde wind zorgt voor vliegvuur en dan begint de ellende.
Terwijl de brandweer nog aan het blussen is, doet de campingbaas zaterdagmiddag rustig en kalm zijn verhaal. Vertelt over brokstukken en vuurdelen die door de harde wind op het huis van zijn buurman terechtkomen, zegt hij. "Hij heeft een rieten dak. Ook onze boerderij werd geraakt door brandend materiaal. Het dak is in brand gevlogen. Daar is gelukkig een aantal mensen op tijd bij geweest."

'Het is ruim tien meter hoog'

Deze helpers klimmen via ladders omhoog. Pelsma: "Het is ruim tien meter hoog. Ze hebben met brandblussers de brand in eerste instantie aardig onder controle gekregen. De brandweer kwam heel snel en gelukkig staat mijn boerderij er nog. Bij mijn buren ziet het er, denk ik want ik ben er nog niet geweest, een stuk minder uit."
De campinggasten zijn helden. Pelsma: "Ze hebben mij geholpen om alle spullen uit mijn huis te halen. Mijn hele huisraad staat op dit moment buiten. Niet heel handig, maar ik ben enorm blij met alle hulp die ik van ze heb gekregen."

Frikandellen en kroketten

Vanwege de bluswerkzaamheden blokkeert de brandweer deze middag de hoofdingang van de camping. Bezoekers en campinggasten kunnen wel via de achteringang het terrein op.
Blussen maakt hongerig, gaat Pelsma verder. "We hebben als camping natuurlijk een snackbar en hebben frikandellen en kroketten uitgedeeld. Ook als dank voor wat alle hulpverleners voor ons gedaan hebben."
Pelsma's bedrijf heeft heel veel waterschade. "Maar dat is niets vergeleken bij een afgebrande boerderij ofzo. We hebben vooral veel overlast. Er zijn ook geen persoonlijke ongelukken gebeurd. Hier op de camping is het allemaal goed afgelopen."
Zie ook: